Gå til sidens hovedinnhold

Lever med Aspergers: - Jeg ville aldri vært foruten min diagnose

- Folk rundt meg gjør rare ting, sier Paula Tilli.

Paula Tilli har, som etterforsker Saga Norén i krimserien Broen, et annet syn på verden fordi hun har Aspergers syndrom.

– Jeg skulle aldri ville leve uten min diagnose, sier hun til svenske Aftonbladet.

De sentrale kjennetegnene på Asbergers er dårlige sosiale og kommunikative ferdigheter samt stereotypier, skriver Wikipedia. Fysisk klossethet og atypisk språkbruk vanlig hos enkelte personer med forstyrrelsen.

– Å leve med Aspergers syndrom er som å leve på en veldig rar planet der andre mennesker oppfører seg ulogisk hele tiden, forteller finsk/svenske Paula Tilli (36). Nå har hun gitt ut boken «Att vara vuxen med Aspergers syndom», samtidig som hun foreleser om emnet.

Har lister på det «normale»

Tilli vokste opp i Finland, vel vitende om at hun var annerledes, men forsto ikke helt hvorfor. Hennes problem har ikke vært en sykdom, men heller de kravene som omgivelsene har stilt til henne.

Hele livet har hun ført lister over «normal» type oppførsel. Hun har lært seg å ikke kommentere at noen har gått opp i vekt, eller si rett ut at en mann ikke er tiltrekkende, og hun har lært at uttrykket «føl deg som hjemme» ikke betyr at du kan forsyne deg i kjøleskapet og ta en lur på soverommet.

Tilli finner det utrolig slitsomt å rydde, og gjøre ting som for oss «normale» mennesker er dagligdagse gjøremål. Derimot sliter hun ikke nevneverdig med å lære seg språk. Hun snakker svensk, finsk, engelsk, tysk, italiensk, spansk og litt arabisk og ungarsk.

Ble mobbet

Tilli ble mobbet i barndommen, og forsto ikke hvorfor hun var utenfor. Da hun 24 år gammel fikk diagnosen Aspergers, var det en lettelse.

- Da forsto jeg at jeg er god nok som jeg er, og hvor hardt jeg hadde kjempet for å passe inn. Jeg var helt ferdig. I dag gjør jeg som jeg selv vil, sier Tilli.

I dag trives Paula Tilli svært godt med å ha Aspergers. Hun trives best i eget selskap. Da studerer hun språk, Aspergers eller plukker blåbær. I dag har hun begynt å sette spørsmål ved det «normale» fremfor det «unormale». I boken spør hun for eksempel: Hvorfor ses det på som mer normalt å se på tv hele fredagskvelden fremfor å lese telefonkatalogen?

I motsetning til mange andre, vil Tilli aldri spise en bolle, fordi hun vet at det ikke er sunt på lang sikt.

I dag jobber Paula Tilli med å opplyse andre mennesker om hvordan det er å leve med Aspergers og andre former for autisme. Hun har en egen blogg, som du kan lese her, og holder foredrag i Sverige og Finland.

Kommentarer til denne saken