Gå til sidens hovedinnhold

Libanon-krise stopper statsminister

Demonstrantene i Libanon hindrer statsministeren å forlate landet, sier Hizbollah-talsmann til Nettavisen.

Libanons statsminister Fouad Al-Siniora skulle etter planen ha reist til Paris for å delta på et giverlandsmøte denne uka. Han ble hindret av massedemonstrasjoner i Beirut. Demonstrantene sperret blant annet hovedveien til flyplassen.

- Den politiske krisen kan bare løses ved nyvalg i landet eller gjennom å danne en ny samlingsregjering. Opposisjonen skal møtes i ettermiddag og bestemme hva som er neste skritt. Det er viktig at statsministeren følger de fleste libaneseres mening. De ønsker at han skal gå av, sier Hizbollahs talsmann Hussien Rahal til Nettavisen på telefon fra Beirut.

- Vil oppsisjonen la statsminister Fouad Al-Siniora reise til Paris?

- Han vil fortsatt være i Libanon. Han forsøkte å reise natt til tirsdag, men alle gatene til flyplassen er stengt av opposisjonens tilhengere. Derfor ser det ut til at Al-Siniora og hans delegasjonen ikke kommer til å reise til Paris for å delta i møtet 25. januar, sier Rahal.

Han vil ikke kommentere hvorvidt opposisjonen vil la statsminister Al-Saniora reise til Paris og det viktige møtet.

Er i hovedstaden
Statsministerens talsmann Aref Alabed bekrefter overfor Nettavisen at statsminister Al-Siniora er i Beirut.

- Statsministeren er på sitt kontor i Beirut og følger utviklingen i landet. Det internasjonal giverlandsmøtet i Paris er torsdag, og vi har ikke bestemt om statsministeren og hans delegasjon skal delta i møtet, sier Aref til Nettavisen på telefon fra Beirut.

To av regjeringens ministre er allerede i Paris for å delta på møtet torsdag.

Komplisert
Libanon opplever en politisk krise mellom den antisyriske og amerikansk-vennlige koalisjonen mot den prosyriske og Iran-vennlige grupper som Hizbollah, Amel-partiet. I tillegg er tre kristne politiske partier, blant annet den kristne politikeren general Michel Aoun, en del av bråket.Seks ministere har trukket seg fra regjering. I tillegge ble den kristne libanesiske industriministeren Pierre Gemaye ble drept i fjør. Ifølge den libanesiske grunnloven må regjeringen inkludere representanter fra alle religiøse og etniske grupper i Libanon for å være en legitim regjering. Slik er det ikke i dag.

Libanons president Emile Lahoud sier han støtter kravene fra opposisjonen.

Siden desember i fjor har opposisjonen i Libanon økt presset for å styrte statsminister Fouad Al-Siniora og hans regjering. Flere tusen libanesere demonstrerer tirsdag foran statsministerens regjeringsbygning. Samtidig har regjeringen utplassert rundt 25.000 soldater i gatene.

Illegitim regjering
- I dag er regjeringen en illegitim regjering og har byttet ut den libanesiske grunnloven, som sier at regjeringen må inkludere representanter fra alle religiøse og etniske grupper i Libanon. Slik er det ikke i dag, sier Rahal.

- Men det internasjonale giverlandsmøte i Paris 25. januar er viktig for å hjelpe Libanon?

- Vi trenger ikke bistand fra landene som ønsker å drive en politiske agenda som passer dem. Libanons gjeld er på 44 milliarder dollar (rundt 300 milliarder kroner) på grunn av slike regjeringer som har styrt landet i det siste 15 år. Hvorfor skal libaneserne forsette å betale kostnadene for slike feilslåtte økonomiske og politiske program på grunn av den regjeringen? spør han. - Det internasjonal samfunnet må forstår at libanesere ønsker reformer. Det økonomiske programmet som regjeringen ønsket å vise i møtet, er illegitimt, og libanesere flest er i mot det, sier Rahal.

Oppisisjonen er knyttet til ulike reigiøse grupper, både sunnimuslimer, sijamuslimer og kristne.

Drept i sammenstøt
Rahal bekrefter at en person ble drept. minst 56 ble såret tirsdag da den libaniske hæren forsøke å hindre sammenstøt mellom begge sider av tilhengerne.

- Det finnes noen som ønsker å lage opptøyer i Libanon med hensikt til å skape militær konflikt i landet, sier Rahal til Nettavisen.

Hizbollah-leder Hassan Nasrallah kom under en tale 8. desember med harde angrep mot den libanesiske regjeringen og statsminister Fouad Al-Siniora.

Leser også: Statsråder ba om krig

Leser Også: Uklokt av Jens

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?