Gå til sidens hovedinnhold

Libanon-soldater overtar i sør

For første gang på 40 år er libanesiske soldater utplassert helt sør i landet.

Libanesiske tropper reiste sørover i løpet av natt til torsdag på vei til området sør for Litani-elven mot grensen til Israel. Her skal styrkene utplasseres i tråd med våpenhvile-planen som ble meklet fram av FN.

En høytstående offiser sa til nyhetsbyrået AFP at utplasseringen av rundt 2000 soldater, stridsvogner og pansrede kjøretøy skulle starte klokken seks torsdag morgen (klokken fem norsk tid). Allerede ved fire-tiden rapporterte en Associated Press-journalist at rundt 40 militære kjøretøy med libanesiske flagg kjørte ut fra hovedstaden Beirut.

FN overtar kontroll
Sammen med FN-styrker som allerede er i området, skal libanesiske soldater overta kontrollen over områdene hvor Israel er i ferd med å trekke seg ut. En talsmann for den israelske hæren sa tidlig torsdag at FN allerede hadde overtatt kontrollen over halvparten av områdene de israelske soldatene har okkupert.

Utplasseringen skjer etter at Libanons nasjonalforsamling onsdag godkjente en plan om å utplassere 15.000 soldater helt sør i landet.

Frankrike leder FN-styrke
Frankrike sa onsdag de var villige til å lede FN-styrken som skal overvåke våpenhvilen. Frankrikes utenriksminister Philippe Douste-Blazy sa imidlertid at de først ønsket libanesiske soldater på plass.

USA understreket også onsdag at avvæpning av Hizbollah-geriljaen ville ta tid, til tross for advarsler fra Israel om at nye angrep kunne føre til at krigen blusset opp igjen. Ifølge tall fra AFP ble 1150 libanesere - de fleste sivile - og rundt 160 israelere - de fleste soldater - drept i kirgen mellom Israel og Hizbollah.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken