Gå til sidens hovedinnhold

Libya legger press på USA

Libya kommer ikke til å betale den lovede erstatningen etter Lockerbie-attentatet dersom USA ikke hever sine sanksjoner.

Den libyske statsministeren Shukri Ghanim advarer om at Libya ikke vil betale de gjenstående seks millioner dollar til hver av ofrenes familier.

Libya inngikk i fjor en avtale som bandt landet til å betale ti millioner dollar (drøyt 66 millioner kroner) til hver enkelt familie som mistet et familiemedlem i terroraksjonen over den skotske byen Lockerbie i 1988. 270 mennesker mistet livet i angrepet.

Familiene har allerede fått utbetalt fire millioner dollar hver, men den libyske statsministeren Shukri Ghanim truer med at Libya ikke vil betale de gjenstående seks hvis ikke USA hever sine sanksjoner mot landet innen 24. mai, skriver New York Times.

En fjerning av sanksjonene vil gjøre det mulig for amerikanske selskaper å investere i landet, og frigjøre en milliard dollar som libyerne hevder vansmekter i amerikanske banker.

Ghanim sier USA bør være snare med å belønne Libya for at landet har skrinlagt sine hemmelige våpenprogram.

Amerikanerne vil ikke kommentere Ghanims uttalelser, men henviser til president George W. Bushs uttalelser da det ble kjent at Libya ville kvitte seg med sine ulovlige våpen.

- Vi har indikert overfor libyerne at vi er klare til å snakke om de gjenværende bilaterale sanksjonene, sier en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis