Gå til sidens hovedinnhold

Like god som i supersesongen

I fjor ble han sammenlignet med Lionel Messi, men Wayne Rooney har faktisk vært like effektiv i år.

I fjor scoret Wayne Rooney totalt 34 mål på 44 kamper for Manchester United.

Han ble av mange sammenlignet med Lionel Messi, og det var en stund en reell diskusjon om hvem som var verdens beste fotballspiller. Så skadet Rooney seg borte mot Bayern München i Mesterliga-kvartfinalen i slutten av mars. United røk ut av Mesterligaen, tapte den påfølgende seriefinalen hjemme mot Chelsea og endte kun med ligacuptriumfen den sesongen.

Rooney scoret ikke et vanlig spillemål igjen før 1. januar 2011.

I løpet av de ni første månedene etter at han ga United ledelsen borte mot Bayern München leverte han kun to straffemål for United.

Likevel kan man muligens diskutere om han er like verdifull - eller enda bedre - for United nå.

Mer effektiv
The Guardian-journalist Jonathan Wilson har nemlig sammenlignet Rooneys bidrag for United denne sesongen med det han leverte i den fantastiske fjorårssesongen, da han ble kåret til årets spiller både av journalistene og de andre spillerne i Premier League.

Og faktisk - til tross for at målene ikke har vært like mange denne sesongen, så har United-spissen levert minst like bra for United. I alle fall i serien.

I fjor scoret Rooney 26 mål og hadde tre målgivende pasninger på 2.723 minutter med Premier League-fotball for United. Han leverte mål eller målgivende i snitt hvert 93,54 minutt.

Men i år, etter en sesong som lenge ble sett på som mislykket for Rooney, har han levert ti mål og 11 målgivende pasninger på 1.950 minutter med Premier League-fotball. Det betyr faktisk at han har levert scoring eller assist i snitt hvert 92,52 minutt.

Han er altså mer effektiv for United denne sesongen enn da han ble sammenlignet med Messi.

Optas Premier League-statistikk viser også at han har vunnet 88 prosent av taklingene han har forsøkt seg på denne sesongen. Akkurat det er det nok få andre av de såkalte kreative superstjernene som kan vise til.

Langt bak i Mesterligaen
Tirsdag kveld handler det imidlertid ikke om Premier League. Da er det Mesterliga, semifinale og bortekamp mot tyske Schalke. Og selv om United-spissen kommer godt ut av det med effektiviteten i serien denne sesongen, så er det noe helt annet i Europas gjeveste klubbturnering.

I fjor scoret Rooney fem ganger og hadde to målgivende pasninger på 484 minutter med Mesterliga-fotball. Det betyr at han scoret eller hadde målgivende hvert 69. minutt i turneringen. Denne sesongen har han ikke vært i nærheten av det. Rooney står med to mål og én målgivende pasning på 630 minutter med Mesterliga-fotball. Det betyr at han bidrar med noe tellende kun hvert 210. minutt.

Likevel lukter det Rooney-mål tirsdag. I 2011 har han nemlig aldri spilt mer enn tre kamper på rad for United uten scoring, og nå står han med nettopp det - tre kamper uten mål.

Følg Schalke-Manchester United i Nettavisens livesystem eller direkte på Viasat Fotball fra 20.45 tirsdag kveld.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken