Gå til sidens hovedinnhold

- Likene brant i gatene

Vitner forteller om det grufulle synet som møtte dem i Irak torsdag. Over 150 mennesker er døde.

Det er innført portforbud i Bagdad etter at over 150 mennesker er blitt drept onsdag. I tillegg har den internasjonale flyplassen i Bagdad blitt stengt på ubestemt tid, ifølge irakisk Tv, melder AP.

Den irakiske innenriksministeren har innført portforbud i Bagdad. Det er uvisst hvor lenge portforbudet vil vare, melder nyhetsbyråaet AP. En serie bilbomber eksploderte i den sjiamuslimske Sadr-bydelen i Bagdad torsdag.

Brennende lik
I den første eksplosjonen, som skjedde på Jamila-matmarkedet, opplevde øyenvitner at det var strødd brennende lik på bakken. Omtrent samtidig angrep rundt 30 væpnede menn helsedepartementet med bombekastere og håndvåpen. De vettskremte ansatte var innesperret i helsedepartementets bygning i tre timer mens kampene herjet utenfor. En av de ansatte i helsedepartementet befant seg utenfor bygget da skytingen startet.

- Jeg ble overrasket av den voldsomme skytingen mot minivanen vår. Jeg ble truffet i hånden, sa Ahmed Gatie som ble fraktet til det lokale sykehuset.

Minst tre bombekastere skal ha havnet innenfor bygget, og de væpnede mennene forsøkte å bryte seg inn og slåss mot sikkerhetsvaktene.

- De væpnede mennene løp da de så amerikanske helikoptre og irakiske pansrede kjøretøy ankomme stedet. De ansatte kunne forlate bygningen rundt kl. 15.15, sier talsmann for helsedepartementet Qassim Yehyah.

Avrevede kroppsdeler
Et annet vitne fortteller at han måtte ta dekning etter at skytingen startet. 24 år gamle Salah Salman forteller at han hjalp til med å bære de døde til likhuset etter at skytingen stanset. Minst 150 personer er drept og 236 skadet, men det fryktes at antall døde vil stige.

Gatene er fylt med avrevede kroppsdeler, og det var totalt kaos i den krigsherjede byen. Innbyggerne løper rundt i fortvielse og roper skjellsord.

- De er hunder alle sammen. De er skitne hunder. Jævler! raser en av de fortvilte ungdommene i gatene som er fylt med blod.

Ifølge politiet skal amerikanske styrker i en uavhengig episode torsdag ha drept fire mennesker da de åpnet ild på en minibuss i samme bydel.

Irakiske leder opptrådte på Tv torsdag kveld og manet til ro i den terrorrammede bydelen Al Sadr i Bagdad.

- Lederne fordømmer sterkt volds- og terrorhandlingene som rammer uskyldige irakere. I særlig grad den fryktelige massakren som rammet Al Sadr, sa Iraks visepresident Tariq Al-Hashimi på en pressekonferanse torsdag kveld.

Dødelig måned
Oktober var den blodigste måneden når det gjelder sivile drap i Irak siden landet ble invadert i 2003. I en fersk FN-rapport slås det fast at hele 3709 sivile irakere ble tatt av dage bare i oktober. I løpet av september og oktober har totalt 7054 mennesker blitt drept.

Oktober var også en dødelig måned for amerikanske soldater, som mistet 106 personer - den fjerde verste dødsmåneden for amerikanske soldater siden krigen startet.