Gå til sidens hovedinnhold

- Likviderte tamiler med hodeskudd

TV-bilder viser omfattende overgrep på tamiler som blir likvidert med hodeskudd på kloss hold.

TV-kanalen Channel 4 har publisert det som angivelig er bildebevis på omfattende overgrep mot tamiler utført av srilankiske regjeringssoldater.

TV-bildene viser en ung, naken mann som er fastbundet og har bind for øynene. Et lik ligger over beina hans. En soldat, som etter all sannsynlighet er en srilankisk regjeringssoldat, nærmer seg mannen og retter geværet mot hodet og skyter ham på kloss hold.

- Det var som om han hoppet, sier soldaten lattermildt etterpå, ifølge TV-kanalen.

Se TV-kannalens innslag her, eller nederst i denne saken.

Bildene viser det som tamiler og flere menneskerettighetsorganisasjoner lenge har hevdet – at den srilankiske hæren begikk brutale overgrep og drap på tamiler i den endelige offensiven mot LTTE-soldatene (Tamiltigrene) tidligere i år.

Filmet med mobiltelefon
Ifølge Channel 4 er det en srilankisk regjeringssoldat som har filmet hendelsen med mobiltelefon en gang i januar da regjeringsstyrkene overmannet tamiltigrenes viktige skanse i Kilinochchi nord i landet.

Videre avdekker bildematerialet ytterligere syv lik liggende på bakken. Alle er skutt i hodet og alle bortsett fra én er avkledt.

Den omfattende offensiven i Kilinochchi var en milepæl for Sri Lankas 27 år lange krigføring mot Tamiltigrene. Krigen var offisielt over i mai måned, men da TV-bildene angivelig ble filmet i januar, hadde verken internasjonale eller lokale journalister tilgang til konfliktområdene i nord.

Vanskelig å verifisere
I tillegg ble organisasjoner og andre observatører holdt på avstand fra dette området, og dermed er det vanskelig å verifisere bildematerialet.

Ifølge Channel 4 ble videoen smuglet ut av Sri Lanka for noen dager siden av en gruppe som kaller seg for «Journalister for demokrati i Sri Lanka.»

Tamiltigrene kjempet en bitter kamp for selvstendighet i Sri Lanka i 30 år. Men de er kjent for sine brutale metoder som bruk av selvmordsbombere og barnesoldater.

Geriljasoldatene bar også på cyanidkapsler som de skulle svelge dersom de risikerte å bli tatt til fange av regjeringsstyrkene.

Les også: Tvinger soldater til å svelge cyanid

70.000 drept i konflikten
Ifølge meldinger fra FN skal 20.000 sivile ha blitt drept under konflikten tidligere i år. Mange av dem skal ha blitt drept i angrep utført av regjeringsstyrkene. Men srilankiske myndigheter avviser anklagen om at de har så mange uskyldige liv på samvittigheten.

Organisasjonen Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) er erklært som terrorister av 32 land, deriblant USA og EU. Mer enn 70.000 mennesker har blitt drept i konflikten som offisielt startet i 1983.

Her ser du innslaget fra Channel 4:
Vi advarer mot sterke bilder

HTML EMBED
Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken