Gå til sidens hovedinnhold

Lille Nancy ypper til bråk

Ingen stjerner, ingen spillerkjøp, ingen penger. Bare en ung og suksessfull trener.

Den franske toppserien i fotball har ikke vært spesielt spennende de siste årene. Lyon har vunnet seks år på rad, og er naturlig nok favoritt til å vinne igjen.

Men det blir ikke nødvendigvis enkelt.

Ingen stjerner
Lyon ligger som ventet i toppen, nærmere bestemt på andreplass med fem seirer og to tap. Men det er lille Nancy som sensasjonelt leder etter åtte serierunder, til tross for at laget i likhet med Lyon bare har spilt sju kamper.

Og ikke minst til tross for at laget er fullstendig blottet for stjernespillere.

Det er i dag kun to spillere i klubben som har landskamper; Mickaël Chrétien og Monsef Zerka, som begge spiller for Marokko. Toppscorer i klubben er Marc-Antoine Fortune (tre mål), som inntil han kom til Nancy fra Utrecht i fjor ikke hadde spilt en eneste kamp i den franske toppserien.

Mangelen på stjernespillere plager ikke Nancy. Nancy solgte Olivier Sorin i fjor for å finansiere kjøpet av Fortune fra Utrecht og Youssouf Hadji fra Rennes.

Ingen kjøp
Men i sommer ble det ikke hentet inn en eneste spiller.

Årsaken til suksessen er nok først og fremst uruguayaneren Pablo Correa (40), som på slutten av 90-tallet dannet et fruktbart partnerskap med mer kjente Tony Cascarino i Nancy-angrepet.

I desember 2000 la Correa vekk fotballstøvlene. Han fikk en rolle i støtteapparatet, og tok fatt på trenerutdannelsen. Ett år senere ble han assistenttrener, og ytterligere ett år senere overtok han altså hovedtreneransvaret selv.

Etter 19 måneder i trenerstolen kunne Correa feire opprykk til førstedivisjon. Da hadde Nancy vært i andredivisjon i seks år.

Correa førte Nancy til seier i ligacupfinalen mot Nice, noe som kvalifiserte laget for uefacupen sesongen 2006/07. I tillegg endte Nancy på en sterk 13. plass i serien.

Platinis gamleklubb
Klubben vant cupen i 1978. Den gang var en viss Michel Platini - tidenes kanskje største franske fotballspiller - i klubben. Han startet faktisk karrieren i Nancy, før han reiste videre til Saint-Étienne og Juventus.

Likevel er det ingen tvil om at Nancy under Correas ledelse er inne i sin mest suksessfulle periode noensinne.

Uruguayaneren har fått æren for at Nancy har beveget seg vekk fra sin nokså kjedelige, defensive stil, og begynt å spille mer underholdende fotball basert på høyt tempo og høyt press.

Nøkkelen til suksessen er ifølge CNN Correas evne til å kommunisere med spillerne og skape en lagfølelse. Hvor langt det bærer er det selvfølgelig vanskelig å si når bare 20 prosent av sesongen er spilt. Men at Nancy er på rett vei, er det ingen tvil om.

Spørsmålet er hvor lenge klubben beholder Pablo Correa.

Kilder: www.asnl.net, Wikipedia og CNN.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen