Gå til sidens hovedinnhold

Listhaug: - Bondelaget overdriver ostetolleffekten

Norges Bondelag overdriver når de sier at melkebønder vil tape 50.000 kroner årlig dersom ostetollen reverseres, mener landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp).

Norges Bondelag har anslått at en gjennomsnittlig melkebonde i Norge taper 50.000 kroner i året på ostetollen. I sitt svar på Venstres ti spørsmål om ostetollen sier Listhaug at dette er en overdrivelse.

– På kort sikt er det en overvurdering av effekten. Prisøkningen utgjør cirka 15.000 kroner for et bruk med gjennomsnittskvote, skriver Listhaug.

Krone- eller prosenttoll
1. januar innførte regjeringen Stoltenberg prosenttoll på import av faste og halvfaste oster til Norge. Med unntak av 14 navngitte sorter er tollsatsen på slike oster nå 277 prosent, i stedet for 27,15 kroner per kilo.

– Før den nye ordningen var prisen på importert ost omtrent den samme som norsk. Reverserer man ostetollen, vil norsk matproduksjon tape andeler i markedet, sier generalsekretær Per Skorge i Norges Bondelag.

Bondelaget har tidligere anslått at en gjennomsnittlig melkebonde vil tape 50.000 kroner i året dersom ostetollen reverseres. At Listhaug mener tapet er lavere, er han ikke bekymret over.

– Regnestykket er avhengig av hvilke forutsetninger man legger til grunn. Det er ikke overraskende at hun kommer fram til et annet tall, men hun bekrefter at dette har betydelige effekter for norske bønder, sier Skorge til NTB.

Venstre i nøkkelposisjon
Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet ønsker å gå tilbake til kronetoll. Kristelig Folkeparti ønsker å beholde prosenttollen, mens Venstre er usikre. Venstre kan derfor bli avgjørende for hvorvidt den nye tollen beholdes.

– Venstre sitter med nøkkelen her. De har sagt i samarbeidserklæringen at de skal sikre forutsigbarhet for matproduksjonen i Norge. Det er helt opplagt at ostetollen er viktig i den sammenheng. Vi har store forventninger til at Venstre følger opp det de sa i erklæringen, sier Skorge.

Partiet har sendt ti spørsmål om ostetollen til Listhaug, der de blant annet spør om tollens økonomiske effekter og hvorvidt den bryter EØS-avtalen. (©NTB)

Reklame

Nå kan du teste HBO Nordic, Viaplay og Paramount+ gratis

Kommentarer til denne saken