OSLO (Nettavisen): Antallet asylankomster til Norge har de siste ukene ligget svært lavt. Lørdag kom det ingen asylsøkere til ankomstmottaket i Råde i Østfold, søndag kom det to.

- Jeg er glad for at antallet asylankomster nå er lavt. Det gir oss et pusterom til å håndtere etterdønningene etter den store tilstrømmingen i fjor, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til Nettavisen.

Les også: I helgen kom det to asylsøkere til Råde

Når våren kommer, venter hun at antallet asylankomster igjen vil stige - kanskje til nye høyder.

Utelukker ikke ny rekord

- Hvis vi ser på ankomstbildet til Europa nå, så er det all grunn til å rope varsku. I januar i fjor kom det 2000 asylsøkere, i år er det kommet 60.000 fra Tyrkia til Hellas. Vi kan absolutt ikke utelukke en ny rekord av asylankomster til Norge. Derfor er det også så viktig å få gjort innstramminger, slik at vi er i stand til å håndtere dette, sier Listhaug til Nettavisen.

Innvandringsministeren tror det lave antallet asylankomster de siste ukene har flere forklaringer: Vinteren, strengere grensekontroller i naboland og politiske signaler om innstramming i asylpolitikken.

10 asylsøkere per dag i snitt

Siden uke 46 i fjor - da det kom 2500 asylsøkere - har antallet asylankomster gått bratt ned. Fra uke 1 i år har det flatet ut.

Uketallene fra UDI forteller om i alt 63 registrerte asylsøknader i uke 4, 73 i uke 5 og 65 i uke 6. I snitt blir det i underkant av ti asylsøkere per dag.

Det kommer fortsatt flest asylsøkere fra Syria og Afghanistan.

UDIs budsjett for 2016 er basert på 33.000 asylankomster, såvidt mer enn totalen for 2015. Samtidig tar UDI høyde for at det kan komme 50.000-60.000.

Venstre-nei til innstrammingspakke

Venstres stortingsgruppe har avvist regjeringens nye innstrammingspakke, men Listhaug sier hun har godt håp om at de fleste partiene vil se behovet for innstramminger.

- Vi hadde et bredt forlik før jul, og de fleste partier så det som nødvendig med innstramminger. Hvis vi ikke strammer inn, kan det sette hele mottaksapparatet og integreringsarbeidet på spill.

Listhaug i spørretimen

Onsdag skal innvandringsministeren møte i Stortingets spørretime. Sist uke var statsminister Erna Solberg (H) der og svarte på en rekke spørsmål om Listhaug, som hadde ertet på seg opposisjonen blant annet med sin gullstol-uttalelse. Fra SVs Audun Lysbakken fikk Solberg takk for «korreksen» av innvandringsministeren da hun sa seg uenig i noen av de uttalelsene Listhaug har kommet med.

Nettavisen spurte innvandringsministeren om hun kommer til å uttrykke seg noe mer forsiktig om asylpolitikk og innvandring framover.

- Jeg kommer fortsatt til å snakke et språk som vanlige folk forstår. Vi kommer fra to ulike partier, vi er to ulike personer, og vi har ulike måter å uttrykke oss på, sier hun om statsministerens forsiktige korreks av henne.

Les også: Slik vil Listhaug stramme inn overfor asylsøkerne