Gå til sidens hovedinnhold

- Live 8 løser ingenting

Storbritannias finansminister Gordon Brown tror ikke Live 8 løser noen verdens ting. Se bildene fra konsertene.

Han mener at lederne for G8-landene, som møtes i Skottland neste uke, har få muligheter til å klekke ut enkle løsninger for sulterammede og lutfattige afrikanere.

- Det er ikke en ukes arbeid i G8 som kommer til å avgjøre Afrikas skjebne, sa Brown til BBC søndag, ifølge AP.

Bob Geldof hevdet fra scenen i London lørdag at anslagsvis 3 milliarder mennesker de ti Live 8-konsertene verden over - enten live eller på TV. Målet med kjempearrangementet var å presse G8-lederne til å gå inn for tiltak som skal hjelpe verdens fattigste.

- Mahatma Gandhi frigjorde et kontinent, Martin Luther King frigjorde et folk, Nelson Mandela frigjorde et land. Det nytter. De vil høre, sa Live 8-general Bob Geldof lørdag.

Blandede reaksjoner
Søndag var reaksjonene imidlertid blandede.

I USA fikk Live 8 liten TV-dekning og arrangørene måtte medgi at de ikke hadde klart å nå ut til det amerikanske folk.

Gordon Brown vil ikke være med på at Live 8-konsertene har bidratt til å blåse opp forventningene til hva verdens mektigste statsledere kan få til. Han mener at presset fra verdensopinionen kan bidra i positiv retning og peker på at det allerede er enighet om å slette gjelden til de fattigste landene.

- Jeg tror du har sett ministre verden over som har latt seg affisere av den sterke folkemeningen, av kirker, av interesseorganisasjoner, og dette har en innvirkning, sier Brown.

Men han mener det vil ta årtier å hjelpe Afrika. Problemene kan ikke løses i full fart.

Statsminister Tony Blair har tidligere uttalt at fattigdommen i Afrika er «et arr på verdens samvittighet». Han har lovet å legge press på de andre G8-lederne som kommer til Gleneagles i Skottland onsdag.

Smuler
Aktivister som var samlet i Edinburgh søndag, beskylder Blair for å be G8-lederne om smuler til Afrika, i stedet for å gå inn for å endre systemet som har utarmet hele kontinentet.

Toppmøtet varer i tre dager, og skotske myndigheter jobber nå på spreng for å bygge en jernring rundt luksushotellet Gleneagles. 10.000 politimenn skal holde vakt og det er opprettet en flyforbudssone over området.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken