Tre hollendere, to koreanere, en sherpa og et ukjent antall klatrere fra andre nasjoner sitter fastlåst i 8200 meters høyde på fjellet K2 i den pakistanske delen av Himalaya.

Les også: Norske Rolf Bae savnet.

Et ras natt til lørdag i det vanskelige området Bottleneck Couloir skal ha tatt med seg tau og deler av ruten til klatrerne.

Nå frykter polfarer og fjellklatrer Lars Ebbesen at tiden er i ferd med å renne ut for de som sitter fast. Ebbesen er en nær venn av den savnede norske klatreren Rolf Bae.

«Dødssonen»
- De har oppholdt seg i over 7500 meter høyde i mer enn 50 timer og jeg er redd livene deres henger i en tynn tråd hvis de må gjennom en ny natt, sier Ebbessen og forklarer at høyder over 7500 meter betegnes som «dødssonen» i klatrermiljøet.

Minst fire klatrere skal være omkommet og flere skadet etter at isveggen Bottleneck Couloir kollapset. Det er klatrerne som befant seg over Bottleneck Couloir som nå sitter fast.

Mangler oksygen og vann
- Siden det har gått så mange timer har de sannsynligvis brukt opp det lille da hadde av ekstra oksygen og også drukket opp vannrasjonen, sier Ebbesen.

Han frykter at ingen av dem vil kunne overleve en hel natt til i 8200 meters høyde.

- Uten rikelig tilgang til væske blir mennesker for dehydrert i denne høyden. I tillegg kjemper de mot ekstrem kulde, oksygenmangel, utmattelse og søvnløshet. Hele systemet blir satt ned og det blir særdeles vanskelig å samle krefter til å klatre ned til trygghet, sier Ebbesen.

Han tror de fastklemtes eneste håp er at den pågående redningsaksjonen lykkes.