Gå til sidens hovedinnhold

- Livet er fantastisk

Mario Sepulveda priste livet, Gud og uttrykte sin kjærlighet til familien og fedrelandet etter 69 dagers gruvefangenskap.

Mario Sepulveda (40) var nummer to i rekken som ble hentet opp fra San José-gruven. Han nådde overflaten like etter klokken 06.00 norsk tid og virket sterk og ved godt mot. Med seg fra dypet hadde han blant annet en gave til landets president; en pose steiner.

Mottatt med jubel
Sepulveda, som har vært en talsmann for de innesperrede gruvearbeiderne, ble mottatt med stor jubel fra redningsmannskapet, og fikk en stor klem av den chilenske presidenten Sebastian Pinera.

Følg dramaet direkte på BBC News her

- Det er utrolig å tenke på at vi har vært 700 meter under bakken og at de klarte å redde oss, sa Sepulveda i et tv-intervju etter redningen

Han fortalte at han har satt sin lit til de profesjonelle kreftene. Han sa også at han tror på Gud og at det har hjulpet ham.

Se video: Gjenforent med sønnen
Les også: Hadde med gave til presidenten
Se bilder: Redningsaksjonen i store bilder
Les også: Obama sender hilsen til Chile

Takket familien
- Ingen ønsker å gjennomgå noe sånt som dette, fortalte han.

- Livet er fantastisk, kjærligheten fra mine foreldre og min familie, sa Sepulveda som satt sammen med sin kone og barn under intervjuet.

Han takket også landets president Sebastián Piñera og roste regjeringens innsats. Han roste videre redningsmannskapene og helsearbeiderne.

Til slutt hadde han en appell til mediene:

- VI er ikke celebriteter og vil ikke bli behandlet som en. Jeg er Mario Sepulvada, en gruvearbeider, sa han.

Sekk med stein
Mario Sepulveda hadde med seg en sekk med stein fra dypet, som han delte ut til presidenten og andre fremmøtte.

Gruvearbeideren, som har vært innesperret i 69 dager, så ut til å være i god form. Men han måtte likevel bli ført videre til et provisorisk sykehus for å gjennomgå undersøkelser.

Florencio Avalos (31) var den første gruvearbeideren som ble hentet opp fra mørket. Han nådde overflaten klokken 05.11 norsk tid.

31-åringen ble mottatt av sin syv år gamle sønn Bairon, som har ventet i spenning på dette øyeblikket i to måneder.

Les også: Stolt sønn tegnet pappas redningsaksjon

Rørende øyeblikk
Presidenten beskriver møtet mellom far og sønn som et vidunderlig og rørende øyeblikk.

- Jeg sa til Florencio at det er sjeldent jeg ser en sønn som viser så mye kjærlighet for sin far, sa presidenten til journalister på stedet.

Her er video fra CNN her:

HTML EMBED

BBC News er blant mediene som følger dramaet direkte. De rapporterer at gruvearbeiderne som så langt er hentet opp virker å være i oppsiktsvekkende god form. Den yngste, Jimmy Sanchez - som var nummer fem som ble hentet opp - virket som ventet å være mer svekket enn de første, men også han smilte og vinket og delte ut klemmer etter å ha kommet seg ut av kapselen.

Mediekaos
BBC rapporterer om mediekaos ved San Jose-gruven. Faren til Florencio Avalos, den første som ble hentet opp, ble dyttet og presset tilbake av TV-kameraene da han forsøkte å nå fram til sønnen sin.

- Det er en gal verden når det er så mange kamerateam med så lite å filme på et så lite sted, uttaler BBC-produsent Duncan Stone.

Chiles regjering legger ut bilder av redningsaksjonen fortløpende på Flickr. Se bildekarusellen her

- Ikke over før alle er ute
President Pinera talte til folket på direktesendt TV kort tid etter at førstemann var kommet opp til overflaten. Han benyttet anledningen til å takke redningsmannskapet for å gjøre redningsaksjonen mulig.

- Når Chile er forent, så er vi i stand til å gjøre enestående ting, sa presidenten med en henvisning til både redningsaksjonen og jordskjelvet som rammet landet tidligere i år.

- Dette landet viser sin sanne sjel, og hva det er i stand til å gjøre når vi står overfor motgang, sa presidenten.

Men Pinera understrekte at redningsaksjonen ikke er over før alle sammen er ute i trygghet.

- Dette er ikke over før alle de 33 er ute, sa han.

Det vil trolig ta to døgn før samtlige er brakt opp til overflaten.

Turen opp fra dypet
Klokken 04.56 startet den første gruvearbeideren Florencio Avalos (31) på den 622 meter lange turen opp fra dypet til overflaten.

Stålkapselen roterer mens den blir heist opp, og gruvearbeiderne har drukket en spesiallaget drikke fra NASA, som skal motvirke svimmelhet.

Redningsmann sendt ned
Ved 04-tiden norsk tid ble redningsmann Manuel Gonzalez Pavez firet ned for å starte prosessen med å hente opp de innesperrede gruvearbeiderne.

Det var full jubel da stålkapselen med Gonzalez Pavez ble sendt ned. Redningsarbeiderne sang Chiles nasjonalsang, ledet an av president Sebastian Pinera.

Klokken 04.37 ankom Gonzalez Pavez rommet der gruvearbeiderne er innesperret. Gonzalez Pavez ble mottatt med stor jubel og glede av gruvearbeiderne, som ikke har sett noe annet livstegn siden 5. august.

Omtrent 30 minutter senere var altså den første gruvearbeiderne Florencio Avalos ute i frihet.

Klokken 05.26 startet den andre redningsmannen, Roberto Rios, på sin 622 meter lange tur ned til gruvearbeiderne. Rios var nede ved 05.45-tiden. Det er ventet å ta 48 timer før sistemann er oppe av gruven.

Forsinket redningsaksjon
Aksjonen med å hente opp de innesperrede gruvearbeiderne var forsinket med to timer.

Først klokken 03.00 norsk tid startet redningsarbeiderne på prosessen med å fire ned stålkapselen «Phoenix».

Det ble gjennomført flere testrunder med stålkapselen for å inspisere forholdene i tunnelen. Det skal også ha oppstått problemer med døren til stålkapselen, men testrundene fortsatte etter en reparasjon.

Kommentarer til denne saken