Gå til sidens hovedinnhold

- LO sier nei til EUs vikarbyrådirektiv

En samlet LO-ledelse vil etter det NRK erfarer si nei til EUs vikarbyrådirektiv.

LOs sekretariat samles i dag mandag. EUs vikarbyrådirektiv har som mål å gjøre det lettere for arbeidsgivere å leie inn arbeidskraft. Direktivet skal også sikre likebehandling av vikarer og fast ansatte. Fagforbundet er LOs største forbund med 320.000 medlemmer i ryggen og ønsker ikke at EUs regler for innleid arbeidskraft skal innføres i Norge.

– Vikarbyrådirektivet kan gi Norge et C-lag i arbeidslivet, sier Fagforbundets leder Jan Davidsen.

En opptelling som NRK har gjennomført viser at LO-forbund med til sammen 75 prosent av LO-medlemmene bak seg, er kritiske til direktivet.

I EU ble direktivet innført for fire år siden og fagbevegelsen i store deler av EU har ønsket direktivet velkommen. Norske fagforeninger ser annerledes på saken. De frykter mer bruk av vikarer, færre faste ansettelser og redusert makt til fagforeningene.

– Vi oppfatter dette som en trussel mot det organiserte arbeidslivet vi har, sier Davidsen.

Regjeringen vil ikke la seg presse av LO til å si nei. Det slo arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) fast overfor NTB søndag.

– Vi er uenige med deler av fagbevegelsen. Det må vi leve med, sa hun.

Innad i regjeringen er imidlertid synspunktene varierende. Sosialistisk Venstreparti vil at Norge reserverer seg mot direktivet. Senterpartiet kan også komme til å trekke samme konklusjon. Dersom Ap velger å trosse regjeringspartnerne og eventuelt LO, vil partiet måtte søke flertall for direktivet på borgerlig side. (©NTB)

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken