Gå til sidens hovedinnhold

Lokker med smarte elskovshyl

Sjimpansehunner vil ha sex med flest mulig hanner - uten at andre hunner oppdager det.

Det er forskere som har studert sjimpanser i Budongo-skogen i Uganda som mener dette. Forskerne oppdaget nemlig at sjimpansehunnene lager lyder når de parer seg med høystatushanner, men at de ikke lager lyder når det er hunner med høyere status enn dem selv i nærheten.

- Konkurransen mellom ville sjimpansehunner kan være farlig høy. Våre funn setter lys på det faktum at disse hunnene bruker paringshyl for å minimalisere risikoen knyttet til denne konkurransen, sier Simon Townsend ved skotske University of St. Andrews, ifølge engelske The Independent.

Varsler hanner
Over en periode på noen måneder observerte Townsend at sju sjimpansehunner hadde sex 287 ganger. Han sier at formålet med at hunnene lager paringslyder er å varsle andre hanner om de er tilgjengelige for paring. Sjimpansehunnen trenger nemlig så mange partnere som mulig for å beskytte sitt fremtidige avkom.

- Hvis flere høystatushanner parer seg med henne, så oppstår det forvirring om hvem som er faren, sier Townsend, ifølge National Public Radio i USA.

En voksen hann vil nemlig ikke drepe en sjimpansebaby når han tror han kan være faren. Blant sjimpansene er det vanlig at hunnene kommer fra andre grupper. Dette fører til ekstra stor konkurranse om tilgang til og beskyttelse fra hanner i en gruppe der hunnene ofte ikke har slektninger å støtte seg til.

Kommentarer til denne saken