I boken «Do Travel Writers Go To Hell?» («Kommer reiseskribenter til helvete?») forteller den amerikanske Lonely Planet-forfatteren Thomas Kohnstamm om en verden der gode omtaler i guidebøkene til selskapet han skrev for ble byttet i sex og gratis overnatting.

Kohnstamm, som blant annet har skrevet guidene til Brasil og flere andre land i Latin-Amerika, forteller at jobben langt fra var så ensomt som firmanavnet Lonely Planet (Den ensomme planeten) kunne indikere:

Servitrisen foreslo at jeg kunne komme tilbake etter stengetid ved midnatt. Vi endte opp med å ha sex i en stol, og deretter på ett av bordene lengst bak i lokalet.

Den forestillingen gjorde seg fortjent til en guidebokbeskrivelse av restauranten som «en hyggelig overraskelse» der «bordservicen var vennlig».

Han beskriver også hvordan han delte rom med en brasiliansk prostituert og at han til tider har måttet selge ecstasy for å få endene til å møtes.

Flere guidebøker
Ifølge Daily Telegraph skal Kohnstamm ha vært hovedforfatter på Brasil-guiden. Han skal også ha vært medforfatter på bøkene om Chile, Venezuela, Colombia, De Karibiske øyer og Latin-Amerika.

Nå varsler administrerende direktør Judy Slatyer i Lonely Planet full oppvask.

- Vi går nå gjennom alle bøker Thomas har bidratt til fortløpende ved hjelp av forfattere i området som beskrives og andre. Finner vi ut at noe av innholdet er påvirket av det som beskrives, vil vi umiddelbart ta de nødvendige skritt for å endre dette, sier Slatyer til Daily Telegraph.

Slår tilbake
Nå møter imidlertid Lonely Planet motbør fra de andre forfatterne som skriver for selskapet. På deres egen hjemmeside skal det, ifølge Daily Telegraph, være lagt ut flere meldinger som kritiserer selskapet. Jeanne Oliver, forfatteren bak selskapets guider til Frankrike og Kroatia, skriver blant annet:

«Dere vet dere ikke betaler nok penger til forfatterne for å gjøre jobben dere krever. Dere ber forfatterne om å ta snarveier... eller å hjelpe å finansiere bøkene ut av egen lomme.»

I en annen e-post står det at flere forfattere i Lonely Planet har snakket om å skrive en bok lik den Kohnstamm har skrevet.

Da Nettavisen sjekket Lonely Planets hjemmesider var det ikke mulig å finne omtale av saken der. Søkeordet Kohnstamm ga heller ingen treff på hjemmesidens søkemotor.