Gå til sidens hovedinnhold

- Løpet er kjørt for McCain

Barack Obama (47) blir USAs første afroamerikanske president.

Barack Obama har vunnet 338 valgmenn mot John McCains 155. Kandidatene trenger 270 valgmenn for å vinne valget, noe Obama har klart overlegent.

Det betyr at Obama skaper amerikansk historie og blir USAs første svarte president brae 40 år etter raseopptøyene.

Allerede ved 03.30-tiden ble det klart at løpet var kjørt for McCain etter at Ohio gikk til Obama. Ingen republikansk presidentkandidat har endt opp i Det hvite hus uten å vinne Ohio.

- Nå har tre av TV-kanalene sagt at Obama vinner Ohio og da er det sannsynligvis slutt. Da er det nesten umulig for McCain å vinne valget. Det finnes teoretiske muligheter, men vi kan regne med at Obama vinner California, Washington og de andre demokratiske delstatene. Og da kan vi anslå at løpet er kjørt, sier USA-forsker ved NUPI, Halvard Leira, til Nettavisen ved 03.30-tiden.

Les også: Her får du resultatene
Les også: - Slapp jubelen løs

Så langt har Obama vunnet California, Nevada, Oregon, Washington, Colorado, Florida, Hawaii, Virginia, Wisconsin, Rhode Island, Michigan, Minnesota, New Mexico, New York, Massachusetts, Illinois, Connecticut, New Jersey, Maine, Delaware, New Hampshire, Maryland, Pennsylvania, Vermont, New Mexico, Iowa og Washington D.C.

McCain har vunnet Georgia, Idaho, South Dakota, North Dakota, Nebraska, West Virginia, Arkansas, Arizona, Wyoming, North Dakota, Mississippi, Alabama, Texas, Vest Virginia, Oklahoma, South Carolina, Kentucky, Tennessee, Utah, Kansas og Louisiana.

50 millioner stemmer er talt opp ved 04-tiden norsk tid. I antall stemmer leder Obama så langt med 50 prosent mot McCains 49 prosent, men Obama har allerede kapret de viktige vippestatene Ohio og Pennsylvania. Dermed skal det et under til for at McCain klarer å nå opp til de 270 valgmennene som er nødvendig for å vinne valget.

Det er ennå for tidlig til å forutse resultatene i de viktige vippestatene Florida, Indiana, North Carolina og Virginia, men mye tyder altså på at det går Obamas vei.

Kritisk for McCain
Det var knyttet spesielt stor spenning til valgresultatene i Pennsylvania, og politiske analytikere mener McCain måtte vinne delstaten for å ha noen mulighet til å bli valgt president. Den republikanske valgkampanjeledelse har også selv uttrykt viktigheten av å vinne Pennsylvania, og McCain har drevet en aktiv valgkamp der i håp om å vinne en av de såkalte demokratiske delstatene. Tap av delstaten kan vise seg å være katastrofalt for McCain dersom Obama vinner flere av de tradisjonelle republikanske delstatene.

Ved 01-tiden ble det klart at Barack Obama vant Vermont (tre valgmenn), mens John McCain vant Kentucky (åtte valgmenn). Begge delstatene har blitt ansett som «trygge» stater for kandidatene.

Ikke klart
I Georgia og Virginia, i tillegg til Florida, som også er svært avgjørende med sine 55 valgmenn, viste de første resultatene en ledelse til McCain, og spådommer om at Obama ville avgjøre valget før klokken 02 ble gjort til skamme.

Etter hvert som stemmene ble talt opp, svingte derimot resultatene i de forskjellige statene veldig mellom de to kandidatene.

I Georgia (15 valgmenn) ledet McCain med 62 mot 37 prosent av stemmene klokken 02.30, mens Obama ledet med 52 mot 47 prosent av de opptalte stemmene i Florida (27 valgmenn). I Virginia (13 valgmenn) leder McCain med 54 mot Obamas 45 prosent like før klokken 02.30.

Historisk presidentvalg
Det historiske presidentvalget startet i den lille byen Dixville Notch i New Hampshire ved 06-tiden norsk tid. De siste valglokalene på østkysten stenger ved 06-tiden norsk tid, men valget kan være avgjort før den tid dersom en av kandidatene kaprer flere av de store vippestatene.

Presidentvalget er historisk i den forstand at USA får enten sin første afroamerikanske president eller første kvinnelige visepresident.

Oversikt over når viktige delstater stenger valglokalene:

Florida: Valglokalene stengte klokka 02 norsk tid

North Carolina, stengte klokka 01.30 norsk tid

Missouri, stengte klokka 02 norsk tid

Indiana, stengte klokka 01 norsk tid

Georgia, stengte klokka 01, norsk tid

Montana, stenger klokka 04 norsk tid

Arizona, stenger klokka 03 norsk tid

Virginia, stengte klokka 01 norsk tid

Ohio, stengte klokka 01.30 norsk tid

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken