Gå til sidens hovedinnhold

Løslater drapsmistenkt

Mannen som er hovedmistenkt for drapet på den bergenske legen Egil Tynæs i Afghanistan, slippes fri fra fengsel.

Kolleger i Leger Uten Grenser er opprørt etter å ha fått beskjeden om at Egil Tynæs antatte drapsmannen løslates fra fengselet i Afghanistan.

Tynæs var i Afghanistan med Leger Uten Grenser 2. juni 2004 da han og legeteamet på fem ble brutalt drept av Taliban.

Saksmappen forsvant
Til tross for at de fem legene satt i en bil tydelig merket med Leger uten Grensers logo, ble de pepret med granater og maskingevær. Legene hadde ingen mulighet til å overleve.

Tre menn ble pågrepet og to senere dømt for ikke å ha forhindret drapene. Den hovedmistenkte ble imidlertid frikjent i januar på grunn av manglende bevis. Han forble i varetekt i påvente av ankesaken, men da saksmappen hans forsvant var veien kort til løslatelse.

Nå har han sittet fengslet så lenge loven tillater og løslates av Afghanske myndigheter, skriver Leger Uten Grenser i en pressemelding.

- Frykter ingen blir dømt
- Vi frykter at saken aldri vil få en løsning og at den ansvarlige ikke vil bli dømt. Myndighetene virker ikke interessert i å finne ut hvem som gjorde det heller, sier en svært skuffet styreleder i Leger Uten Grenser, Kristian Tonby til iBergen.no.

Og han får støtte fra kollega Lars Schwed Nygård, fungerende informasjonsansvarlig i Leger Uten Grenser.

- Vi håper den skyldige blir dømt. Dette er veldig frustrerende for oss, og det har vi tenkt å si i fra om til afghanske myndigheter. Men vi kan ikke blande oss inn i hvordan lovverket deres fungerer, derfor vil vi ikke ta noen videre affære utover å uttrykke frustrasjonen, sier Schwed Nygård.

Leger Uten Grenser er i tillegg bekymret for hva det kan bety for sivile i Afghanistan hvis mennesker blir myrdet og ingen blir stilt til ansvar for forbrytelsen, heter det i pressemeldingen.

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin