Gå til sidens hovedinnhold

Løsningen på likmysteriet

Polske forskere har gransket knoklene og hodeskallene som ble funnet innpakket i plast i en steinur.

(iBergen.no) : Krimteknisk avdeling hos Hordaland politidistrikt og Bergen Museum har jobbet hardt for å finne ut sannheten om menneskerestene som tidligere i år ble funnet innpakket i plast ved Dragseidet i Fusa. Nå foreligger endelig svaret.

– Undersøkelsene viser at dette er rester av minst fem mennesker fra jernalderen. Fire av dem døde for mellom 1500 og 1700 år siden, mens det eldste kan ha levd for 1900 år siden, sier førsteamanuensis Anne Karin Hufthammer ved Bergen Museum til iBergen.no.

Funnet også i 1969
Knoklene ble funnet i slutten av april, da en familie gikk tur i området. Menneskerestene lå i en plastpose, under en stein. Etter mye oppmerksomhet i pressen, kom det frem at en person hadde funnet knoklene i 1969 og tatt dem med til Universitetet i Bergen. Men odontologisk fakultet viste null interesse, og mannen tok dermed knoklene tilbake til funnstedet i Fusa, i en plastpose, skriver Bergens Tidende.

Det er et laboratorium i Poznan i Polen som har stått for undersøkelsene. Dateringene er gjort ved hjelp av den såkalte 14C-metoden. Forskerne har også kunnet slå fast at minst to av skjelettene er menn.

– I tillegg kan vi nå slå fast at alle fem er godt voksne. Tennene deres er godt nedslitte. Vi vet derimot ingenting om hvordan de døde. Det er ikke funnet spor etter voldshandlinger, for eksempel hogg- eller knusningsskader. Av sykdommer, har vi kun funnet gikt og revmatisme, sier Hufthammer.

- Vanskelig å forstå
Selv om mysteriet da virker løst, klarer ikke forskerne la være å klø seg i hodet over det siste store spørsmålet, som fortsatt står ubesvart.

– Hvordan de har rotet seg opp i denne steinuren, er vanskelig å forstå. Det er ikke et sted der det ville være naturlig å bosette seg, eller legge seg for å dø. Lite tyder på at disse menneskene har kommet til dette stedet ved egen hjelp før de døde. Hvem som kan ha flyttet på dem, er vanskelig å si. Det kan være dyr for alt vi vet, sier Hufthammer.

– Hvor spesielt er et slikt funn?

– Veldig spesielt, men ikke helt enestående. Lenger nordover, fra Mørekysten og oppover, har det vært gjort liknende funn i huler. Men de fleste av disse funnene ble gjort på 1800-tallet, så vi har dessverre få detaljer om dem, sier Hufthammer.

Sjekkes for slektskap
Det vil nå bli tatt DNA-prøver av likene for å finne ut om noen av de fem var i slekt. Forskerne vil også prøve å finne ut om personene var oppvokst i Fusa, eller et annet sted.

Hun berømmer krimteknikerne ved Hordaland politidistrikt for deres arbeid i saken.

–De har vært helt fabelaktige, både ved håndtering av materialet og rapportene de har laget om funnet, sier førsteamanuensisen.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis