Om du går inn på The Pirate Bay og laster ned en film, så gjør du i de aller fleste tilfeller noe ulovlig.

På samme måte gjør du noe ulovlig om du skaffer deg et «piratkort» til parabolantenne din, slik at du kan se på sportsarrangementer på TV-kanaler du ikke betaler for.

Lov å se piratfilm på nett
Men overfor Kulturnytt på P2 mandag morgen, bekrefter statssekretær Lotte Grepp Knutsen i Kulturdepartementet at du ikke gjør noe ulovlig om du går inn på en av nettsidene som «streamer» filmer og de samme TV-sendingene over nett.

Ifølge P2 ligger de aller fleste filmene som er produsert de siste årene ute tilgjengelig for å se rett i nettleseren gjennom såkalte streamingløsninger.

På samme måte er det heller ikke ulovlig å se på klipp på YouTube og andre nettsider som er lagt ut ulovlig.

- Et for stort krav å stille
- Forskjellen er jo at når du laster ned noe og på en måte tar et produkt i eie, så kan du på en måte stille krav om at de som faktisk trykker på knappen og sier nedlast, faktisk tilegner seg et produkt. Men når det kommer til streaming, da vil det stille det stille ganske umenneskelige krav til hver enkelt om de skal sjekke opphavsretten på produktet. Det er ganske mye av dette som er lovlig tilgjengelig, og at hver enkelt skal finne ut av om dette er lovlig i forhold til opphavsretten før man trykker på linken, det vil være et stort krav å stille, sier Grepp Knutsen.

Det betyr derimot ikke at denne typen tjenester er lovlige.

- Det vi er opptatt av er de som faktisk legger dette ut og gjør det tilgjengelig, for det er brudd på opphavsretten slik vi ser det, påpeker hun.

Mange av disse nettsidene blir da også fortløpende stengt.

Mye er allerede lovlig tilgjengelig
Svært mange av TV-seriene som i dag går på norske skjermer er tilgjengelig fullt lovlig fra amerikanske TV-stasjoner og tjenester som Hulu. Noe av dette er «geosperret», noe som betyr at du ikke får tilgang til det utenfor USA, mens andre er helt eller delvis tilgjengelig for alle. Eksempler på dette er South Park og The Daily Show.

Som Nettavisen tidligere har skrevet har også flere av de store bettingselskapene rettighetene til å streame noe av den viktigste sporten.