Gå til sidens hovedinnhold

Lovbrudd på åtte av ti institusjoner

Åtte av ti institusjoner for eldre som Helsetilsynet har undersøkt, har gjort seg skyldige i ett eller flere lovbrudd. - Kommunelederne har skylda, mener helsedirektøren.

Helsedirektøren mener dårlig ledelse i kommune-Norge har skylda. Tallene kommer fram i en rapport Statens helsetilsyn offentliggjør tirsdag.

Et spørsmål om ledelse
I rapporten har Helsetilsynet gjennomgått sine egne tilsyn og revisjoner fra 1998 til 2003. Og tallenes tale er klar: Det ble konstatert lovbrudd på 80 prosent av institusjonene, skriver Dagsavisen.

Helsedirektør Lars E. Hanssen mener ledelsen i kommunene må ta på seg skylden for forholdene.

- Det er et spørsmål om ledelse. Jeg vil ikke oppleve flere kommuneledere som sier de ikke vet hvordan kvaliteten er i tjenestene, sier helsedirektøren til avisen.

- 80 prosent er et veldig høyt tall, og jeg regner med at dette følges opp. Jeg er veldig lite fornøyd med en del kommuner, sier Hanssen.

Informasjon
Han mener det ofte er organisering og informasjonsrutiner, og ikke mangel på penger, som ligger bak dårlig kvalitet i eldreomsorgen.

Lovbruddene som er avdekket er til dels grove: Eldre som ikke får dekket sine basale behov som nok mat og tørr bleie. Mange er plassert på lukkede enheter for demente uten forsvarlig medisinsk utredning. Hundrevis av eldre dør hvert år på grunn av feilmedisinering og mange sykehjemsavdelinger har låste dører, noe det ikke er anledning til ifølge loven.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller