Gå til sidens hovedinnhold

Lover 30 milliarder til Sudan

Landene som deltar på giverlandskonferansen i Oslo lover nærmere 30 milliarder kroner til Sudan. - Jeg er svært fornøyd, sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson.

Ifølge utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson og Utenriksdepartementet har de 60 landene som deltok på konferansen lovet til sammen 4,5 milliarder dollar (28,5 milliarder kroner) i hjelp for perioden 2005 til 2007.

Fornøyd utviklingsminister
- Jeg er svært fornøyd med beløpet som er blitt lovet. Dette viser at engasjementet for Sudan virkelig er internasjonalt, sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson ifølge en pressemelding.

Målet for konferansen var 2,6 milliarder dollar. Pengene skal brukes for å gjennomføre fredsavtalen som ble undertegnet i januar mellom regjeringen i Khartoum og opprørsbevegelsen i Sør-Sudan.

Stiller seg bak fredsavtalen
Representanter fra mer enn 60 land og internasjonale organisasjoner møttes i Oslo 11. og 12. april for å vise at de stiller seg bak den endelige fredsavtalen mellom Sudans regjering og Sudan People's Liberation Movement/Army (SPLM/A). Avtalen ble undertegnet i Nairobi 9. januar 2005.

Sudan har bedt om til sammen 3,6 milliarder dollar (23 milliarder kroner) i hjelp fra utlandet.

- Darfur må ikke bli en unnskyldning for en nølende eller delvis støtte til gjenreisningen av resten av Sudan, like lite som fredsbevaring i sør kan være en unnskyldning for ikke å redde befolkningen i Darfur, sa FNs generalsekretær Kofi Annan i sitt innlegg på konferansen.

USA lover mellom en og to milliarder
- USA vil gi mellom en og to milliarder dollar i løpet av ett år, sa Robert Zoellick etter et møte med utenriksminister Jan Petersen tirsdag.

Halvparten vil bli gitt i 2005, mens president George W. Bush har bedt kongressen om nærmere 800 millioner dollar.

Mandag lovet statsminister Kjell Magne Bondevik at Norge vil gi 1,5 milliarder til Sudan. Andre land lovet samlet rundt 5,5 milliarder kroner. Tirsdag kom det nye løfter fra landene som var representert i Oslo. USA vil gi rundt 11 milliarder kroner, mens EU gir 765 millioner dollar (4,8 milliarder kroner). Storbritannia gir 545 millioner dollar (3,4 milliarder kroner) og Nederland 220 millioner dollar (1,4 milliarder kroner).

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken