Gå til sidens hovedinnhold

Lover å tørke opp hver dråpe

En hardt presset BP-sjef var ikke høy i hatten da han var på befaring på en tilgriset strand i Louisiana.

Frustrasjonen etter oljekatastrofen i Mexocogulfen er stigende - 35 dager etter eksplosjonen på boreriggen Deepwater Horizon.

Raser mot BP
Senator Dick Durbin er blant dem som ikke legger fingrene imellom:

- Du har forårsaket dette sølet. Nå må du stanse ødeleggelsene og rydde opp. Det er ditt ansvar, uttalte han ifølge Sky News. Durbin mener tålegrensen er nådd og at unnskyldningene BP kommer med ikke teller lenger.

På befaring
BPs toppsjef Tony Hayward var denne uken på befaring på stranda Port Fouron i Louisiana for å se nærmere på oppryddingsarbeidet etter oljesølet.

Synet som møtte ham var nedslående.

- Det er klart at sikringen av kystlinjen så langt ikke har vært en suksess, og jeg er oppbrakt over dette, absolutt, uttalte BP-sjefen.

Han lovet at ting skal bli bedre:

- Vi skal vaske bort hver eneste dråpe olje fra kysten, vi skal rette på en hver skade på miljøet, og vi skal bringe gulfkysten tilbake til normalen så fort vi kan, uttalte han.,

Prøver ny metode
Hayward snakket også om det siste forsøket på å stanse utslippet.

Den såkalte «Top kill»-metoden er ikke prøvd før på slike dyp som det her er snakk om.

- Vi har beregnet sannsynligheten for suksess til mellom 60 og 70 prosent, uttalte han.

I uka som gikk uttalte myndighetene at rundt 264 fugler, havskilpadder og delfiner er funnet døde eller er strandet, trolig på grunn av oljesølet, ifølge Sky News.

US Fish and Wildlife Service advarer mot at dødstallene kan stige når oljen beveger seg nærmere land.

22 millioner liter olje
BP kunngjorde mandag at de skal bruke 500 millioner kroner på forskning på effektene av oljesølet på livet i havet og langs kysten.

Minst 22 millioner liter med råolje har lekket ut i Mexicogolfen siden 20. april da boreriggen Deepwater Horizon eksploderte og sank. 11 arbeidere omkom i ulykken. Daglig har det strømmet ut minst 750.000 liter olje.

Kommentarer til denne saken