Gå til sidens hovedinnhold

Lover rettferdig pensjon

Både Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen benyttet 1.mai-feiringen til å love at de skal jobbe for et rettferdig pensjonssystem. Men Stoltenberg holder fremdeles muligheten åpen for å inngå forlik med de borgerlige.

6.900 personer deltok i 1. mai-toget i Oslo søndag, under hovedparolen «2005-ny regjering med ny politikk».

De som eventuelt skal stå for denne politikken - Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen - holdt taler på Youngstorget. Begge satte reform av pensjonssystemet høyt på agendaen.

Varsler omkamp
- Regjeringen vil skynde seg å vedta pensjonsreform før valget. Hallo - i 2005 finner ikke kvinner og lavtlønte seg i å være de som drar den tyngste børa, erklærte Kristin Halvorsen.

Hun varslet omkamp om pensjonsreformen etter valget dersom regjeringen får det som den vil.

Men dersom Regjeringen får gjennom pensjonsreformen, kan det være ved hjelp av SVs samarbeidspartner Arbeiderpartiet. Der Kristin Halvorsen kommer med et sarkastisk «Hallo?» ved tanken på at regjeringen skulle få gjennomslag for sitt forslag, kan Arbeiderpartiet tenke seg å støtte de borgerlige partiene.

Fire krav til forlik
På linje med Halvorsen sa Stoltenberg at en reform må sikre et mer rettferdig system, en folketrygd folk kan stole på, og at «kvinnene må være vinnerne». Men:
- Dette er en forutsetning for et eventuelt forlik, la han til, og åpnet dermed for å sikre regjeringen

Arbeiderpartiet har fire absolutte krav for at det skal bli noe av et slikt forlik, fortalte Stoltenberg etter talen.

  • Folketrygden må være sosialt rettferdig, og bygge på modellene Arbeiderpartiet har lagt frem
  • Tidligpensjon og Avtalefestet pensjon (AFP) skal sikres
  • Lovfestet plikt for arbeidsgiver til å etablere tjenestepensjonsordning for alle ansatte fra 1. januar 2006
  • Alle som jobber i offentlig sektor, skal fortsatt ha tjenestepensjon i Statens pensjonskasse

- Tiden over for egoisme
Bortsett fra spørsmålet om pensjonssamarbeid med regjeringen og et spark mot EU fra Kristin Halvorsens side, var samarbeidspartnernes taler svært like. De to partilederne markerte tydelig avstand til de borgerlige partiene, og lovte tilhengerne å jobbe for miljøvern, arbeiderrettigheter og toleranse og mot privatisering.

- Tidens kraftigste idé er fellesskapet. Tiden er over for egoisme, for Høyres skatteletter til de som har mye fra før, og for KrFs fordommer, erklærte Stoltenberg.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken