Gå til sidens hovedinnhold

Løy for å redde ekteskapet

Tidligere utenriksminister Johan Jørgen Holst ga kona Marianne Heiberg feilaktig ære for Oslo-prosessen i et forsøk på å redde ekteskapet.

Det kommer frem i Odd Karsten Tveits bok om Norges rolle i Midtøsten-konflikten. Boken «Krig og Diplomati, Oslo-Jerusalem 1978-96» kommer snart ut, og ifølge Aftenposten avdekker NRK-journalisten store konflikter mellom ekteparet Holst og Heiberg, og de tre andre i forhandlingsgruppen, Terje Rød-Larsen, hans kone Mona Juul og Jan Egeland.

Både Johan Jørgen Holst og Marianne Heiberg er nå døde. Holst døde i januar 1994, mens Heiberg døde 25. desember i fjor.

Krediterte kona
Konflikten i Oslo-kanalen oppstod rett før pressekonferansen i UD, der det for første gang skulle offentliggjøres at Norge hadde drevet hemmelige forhandlinger med Israel og den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO. Daværende statssekretær Jan Egeland reagerte på at Heiberg skulle delta på pressekonferansen. Holst avfeide Egeland, og på pressekonferansen ga han kona samme status som Mona Juul, som hadde vært svært sentral i prosessen. Juul, Egeland og Rød-Larsen reagerte også på at Holst reduserte innsatsen til Egeland og Rød-Larsen.

Gikk i sinne
Like før pressekonferansen ble det konfrontasjon mellom partene. Medlemmene av forhandlingsgruppen møttes, og at Rød-Larsen ble så sint at han forlot de andre. Rød-Larsen, Juul og Egeland mente Holst forsøkte å ta æren for et gruppearbeid, og alle - også folk i UD-systemet - mente noen måtte ta dette opp med Holst. Men ingen våget. Til slutt var det Rød-Larsen som måtte ta den ubehagelige samtalen med utenriksministeren.

Tårene trillet
Holst tok dette tungt, og mens tårene begynte å trille fortalte han om et ekteskap som var i ferd med å rakne. Kona ville ta med seg sønnen og reise til USA for å jobbe. Hun følte seg satt utenfor, og Holst ville gjøre alt godt igjen. Etter møtet gikk Holst med på å forsøke å endre på intrykket han hadde gitt. I et intervju med Harald Stanghelle i Aftenposten i 1993 retter Holst opp inntrykket av at Oslo-kanalen hadde vært et familieforetagende.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken