Gå til sidens hovedinnhold

Loya Jirga innledet i Kabul

Det historiske møtet i det afghanske storrådet Loya Jirga ble innledet søndag. Forsamlingen skal vedta landets nye demokratiske grunnlov.

Møtet ble åpnet av den tidligere afghanske kongen Mohammad Zahir Shah. De 500 utsendingene, som kommer fra alle kanter av landet, er ventet å sitte sammen i en drøy uke, men hvis uenigheten er stor kan det komme til å vare i flere uker, skriver NTB-Reuters.

Mange temaer
Det er ventet heftig debatt om de 160 lovparagrafene, og islam og kvinnenes stilling er blant de sentrale temaene. Men trolig vil diskusjonen først og fremst dreie seg om president Hamid Karzais ønske om mer makt. Kritikerne mener at mesteparten av innflytelsen bør ligge hos nasjonalforsamlingen.

I åpningstalen sa Karzai at det er nødvendig at presidenten får mye makt på grunn av de mange årene med borgerkrig.

Møtet er forsinket med én dag fordi non av delegatene ikke kom fram i tide. Det avholdes i et stort telt på en teknisk høyskole vest i Bagdad, hvor sikkerhetstiltakene er omfattende. Norske soldater er blant dem som står for vaktholdet.

Trusler
Taliban kunngjorde nylig at alle som deltar i storrådet, risikerer represalier. Det er frykt for at geriljaen, som ble dannet på restene etter det styrtede Taliban-regimet, vil trappe opp angrepene i forbindelse med møtet i Kabul.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud