Gå til sidens hovedinnhold

- LSK tabbet seg ut

Uten Kasey Wehrman (30) har LSK blitt dårligere og dårligere, mens FFK er blitt serieledere.

Fredrikstad-kapteinen sprudler når Nettavisen snakker med ham tirsdag. Det er kanskje ikke så rart. Fredrikstad topper tabellen, og på veien dit har de vunnet selv med én mann utvist mot Molde og også på Lerkendal mot Rosenborg.

Ingen bør imidlertid være overrasket.

Enorm forskjell med og uten
Kasey Wehrman er nemlig en av Tippeligaens aller viktigste spillere, Fredrikstads svar på Martin Andresen, og det er nesten utrolig hvor mye bedre Fredrikstad er blitt med ham på laget. Og hvor mye dårligere LSK er uten.

Les bare dette:

I Lillestrøm i fjor tok romerikingene 24 poeng på de 12 kampene Wehrman spilte. Det er et snitt på 2,0 per kamp, og normalt godt nok til gullkamp i Tippeligaen.

I de 14 kampene uten Wehrman var snittet helt nede i 1,42. Er man stygg mot de gulsvarte og legger til årets sesongstart, så er LSKs poengsnitt uten Wehrman helt nede i 1,22 per kamp. Det er form som holder til bunnkamp.

Men om resultatene er klare nok i LSK, så er de minst like spesielle i Fredrikstad. Klubben spilte 15 kamper uten Wehrman i 2007 og tok 17 poeng. Det er et snitt på 1,12 poeng per kamp. Med Wehrman på laget var det imidlertid julaften, bursdag og alt på en gang.

I de 11 kampene med australieren på laget tok FFK i snitt 1,72 poeng. Og legger man til årets gode sesongstart, så er snittet nesten helt oppe på 1,9 per kamp. Holder snittet seg like høyt, vil Fredrikstad kjempe om medaljer.

Og for å gni det inn: Wehrman måtte stå over i totalt tre serierunder for LSK og FFK i fjor. Alle tre kampene tapte laget hans.

- Greit dette...
- Jeg visste ikke at det var så bra, men det høres greit ut dette, sier Wehrman fornøyd til Nettavisen.

- Det viktigste forrige sesong var at vi hadde et fantastisk forsvar i LSK. Vi slapp bare inn 12 mål på de 13 kampene før ferien. At LSK nå har sluppet inn ni mål på bare fire kamper, er helt vilt, fortsetter han.

- Litt skadefro i forhold til at de nå er sist?

- Nei, nei. Overhodet ikke. Jeg hadde noen gode år der, har fortsatt venner der og snakker med flere av gutta. Derfor synes jeg egentlig at det er litt trist. Forhåpentligvis klarer de å komme seg ut av det uføret de nå er i, sier FFK-kapteinen.

- Slapp meg for tidlig
Han er imidlertid klar på at det var en tabbe av LSK å gi slipp på ham midt i fjorårets sesong.

- Det var egentlig veldig merkelig. Jeg hadde spilt 13 av 14 kamper i vårsesongen. Så lot de meg gå. Det var en tabbe av dem. Det mener i alle fall jeg. De ville hatt en bedre sjanse til gull med meg der også videre. De burde beholdt meg ut sesongen og eventuelt tatt vurderingen da.

(Saken fortsetter under bildet)

LSK-direktør Jan Åge Fjørtoft angrer ikke på valget om å la australieren gå.

- Nei. Vi gjorde et valg, og argumentene våre var klare nok den gangen. Vi hadde et par spillere på Bosman, og allerede Khaled Mouelhi, på lengre kontrakt, som kunne spille i samme posisjon som Kasey. Dermed kom vi frem til at vi ville hente inn litt penger på Kasey, sier Fjørtoft til Nettavisen.

- Savner du Kasey da?

- Akkurat nå er vi i en situasjon hvor vi savner alle spillere i hele verden, sier LSK-direktøren galgenhumoristisk.

- Men Kasey er en svært god spiller. Den statistikken du nevner underbygger det. Han har en smittende entusiasme når han er i fysisk god form, og i et spillende FFK-lag med mye bevegelse rundt seg, så er han meget bra til å finne alle løpene, fortsetter Fjørtoft.

- Men man gjør de valgene man gjør. Noen ganger treffer man riktig. Andre ganger treffer man ikke så bra. Det var en vurdering i forholdet til det materialet vi hadde der og da, sier han.

- Trengte en sjef
For FFK var det nesten som en gudegave. Morgan Andersen, nå ute av Fredrikstad, var sportsdirektøren som hentet Wehrman til klubben.

- Vi hadde en veldig klar tanke bak det. Vi skulle bygge en sentrallinje, og hentet først Kasey og så Ardian Gashi. Med dem på plass kunne vi så begynne å tenke mer på detaljene rundt, sier Andersen til Nettavisen.

- Hva er det som er så bra med Kasey?

- Han er en fyr som oser autoritet. Går du på treningsfeltet så er han en mann av få ord, men likevel er det aldri tvil om hvem som er sjefen. Kasey er helt sjef, og en veldig god investering – en investering vi alltid var helt sikre på, sier Andersen.

(Saken fortsetter under bildet)

Et stikk til Åråsen
Etter et snaut år i Østfold trives også Wehrman. Men serietabellen er det litt tidlig å snakke om.

- Man må nok vente til ti kamper ut i sesongen. Da er nok folk stort sett i området de kommer til å ende til slutt. Er vi blant de 5-6 beste da, så får vi ta det videre derfra, sier han.

Så klarer han ikke å dy seg, men sender et lite stikk til Åråsen.

- I Lillestrøm er det trening, trening, trening. Så skal man gi alt i kamp. Her er det litt roligere på trening for å kunne gi enda mer i kamp.

- Et veldig bra kjøp
Så langt er det ikke tvil om hva som har fungert best, og FFK-trener Anders Grönhagen innrømmer at han er veldig fornøyd med å ha australieren under sine vinger.

- Han har betydd mye med sin erfaring og rutine, og med sitt fysiske spill er han en veldig bra mann for vårt lag som også består av flere litt lette teknikere. Det er bare å innrømme at vi fikk et løft da han og Ardian Gashi kom i fjor, sier FFK-treneren.

Han gir mye av æren for at Wehrman nå er i klubben, til assistent Per Morten Haugen.

- Jeg ante ikke hvem Kasey Wehrman var da jeg kom til Fredrikstad, men så jo godt hvem han var da vi ble utspilt i første serierunde på Åråsen (tap 0-3). Per Morten har jo spilt med ham i Moss, og da Kaseys kontraktssituasjon ble klar, så fikk vi kontakt på den måten. Dette var et kjøp vi er veldig fornøyde med, sier Grönhagen - som tirsdag våknet med et smil om munnen.

- Jeg pleier å si at man lever jo ikke så ofte, så man får smile når man har sjansen, sier FFK-treneren.

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag