Gå til sidens hovedinnhold

- Lukket hele verden ute

For å kunne spille Lisbeth Salander, måtte Noomi Rapace stenge ute resten av verden.

(SIDE2:) Og det er ikke for at Noomi Rapace er spesielt asosial, der hun sitter rett overfor meg på Hotel Continental. Tvert imot er hun både smilende og imøtekommende, selv om hun innrømmer at mediekarusellen rundt «Menn som hater kvinner» krever sin kvinne.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Ville jeg våge?
Og det skulle også litt til for å ta tak i Lisbeth Salander, den profesjonelle og piercede hackerkvinnen med dragetatoveringen på ryggen som har fascinert 11 millioner lesere over hele verden.

- Det var jo en umulig oppgave på et vis. Da de tilbød meg rollen, spurte jeg meg selv om jeg våget. Løsningen ble å stenge alt det der ute, sier hun til Side2.

I over et og et halvt år har hun vært Lisbeth Salander daglig for de tre kommende filmene over Stieg Larssons romaner. For de som ikke har lest bøkene, handler de om journalisten Mikael Blomqvist. Som skribent på det politiske magasinet Millennium blir han lurt i en journalistisk felle og dømt for ærekrenkelser mot en industrimagnat. Karrieren virker over, men så kontakter den gamle industriherre Henrik Vanger ham. Han vil at Blomkvist skal løse et 40 år gammel mord.

Kjenner ikke motspilleren
Men før oldingen gjør det, har han hyret Milton Security og deres profesjonelle hacker Lisbeth Salander til å finne ut alt om journalisten. Etter hvert møtes deres veier og Salander og Blomkvist blir et umake par der hun vet alt om ham og han ingenting om henne.

- Noomi og jeg valgte faktisk ikke å bli kjent med hverandre i det hele tatt under innspillingen. Vi møttes kun foran kamera for å unngå den intimiteten man gjerne har med folk man kjenner, sier Michael Nyqvist til Side2.

Les sak og se bilder fra premierefesten i Oslo: - Ikke lest slutten av boka

Gjøre henne til et menneske
Rent fysisk så valgte Noomi Rapace å trene kampsport, ta motorsykkellappen og legge om kosten så hun, som den meget vevre og feminine kvinnen hun nå er, fremstår som den kantede, gutteaktige Salander.

- Og så klippet jeg meg og piercet meg. Jeg var ganske piercet som tenåring så jeg brukte mitt gamle arr i øyebrynet og mine to hull i nesen, ler hun.

Det var imidlertid ikke Noomis nøkkel til Lisbeth Salander. Det var hennes psyke. I motsetning til boken, kaster filmen litt om på når vi får vite hva om denne mystiske og følelseskalde kvinnen.

- Jeg synes at Lisbeth Salander i bøkene noen ganger fremstår som litt for mye seriefigur. Hun er litt overnaturlig. Hun er stygg, men menn finner henne sexy, hun er uhyre smal, men utrolig sterk. Når hun barker sammen med fem gutter i slagsmål i undergrunnen, så slår hun liksom ned alle og går derfra som en seierskvinne. For meg var det ikke helt troverdig, sier Rapace.

SE BLOMKVIST MØTE LISBETH FØRSTE GANG:

HTML EMBED
video_embed(12267,1);

Endret voldtektscenen
Som ikke legger skjul på at hun og regissør Niels Arden Oplev hadde sine tøffe diskusjoner om Salander-figuren. I det opprinnelige manuset ble det fortalt mye mer om Salander enn det som fremstilles nå i filmen. Det var scener som Rapace nektet å spille på den måten som var skrevet.

- Lisbeth har lært seg å kontrollere sin psyke. Hun kan være nærværende i situasjoner der andre hadde veket unna. Hun har kontroll på det som kommer mot henne. Derfor er hun alltid sekunder tidligere ute enn de andre. Det er det som er hennes våpen, mener Rapace.

Men hun vek ikke unna de råeste scenene, volden og voldtekten Salander utsettes for i historien.

- I manus sto det at hun går hjem for å dusje. For meg er det klisjebildet på en voldtatt kvinne. Jeg tror faktisk ikke alle kvinner gjør det. Lisbeth blir praktisk istedet. Hun velger ikke å være et offer, sier hun.

SE LISBETH SALANDER MØTE SIN VERGE

HTML EMBED
video_embed(12268,1);

Leser aldri kritikker
Noomi Rapaces tolkning har blitt rost opp i skyene. Det sies hun er mer Lisbeth Salander enn Lisbeth Salander i bøkene. Selv sier hun det jo er et mål at folk vil like det hun gjør, men hun leser aldri om seg selv eller kritikker av filmer hun spiller i.

- I et og et halvt år bare jobbet jeg med rollen. Jeg snakket ikke med presse i det hele tatt. Å sitte her og sette ord på det jeg gjorde, føles derfor faktisk litt vanskelig, smiler hun.

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken