Boligmarkedet har kommet sterkt tilbake i 2009. Pessimistenes spådommer et krakk i markedet ble gjort ettertrykkelig til skamme.

SELGE?Sjekk Meglerguiden

Selv for de eksklusive og rådyre luksuskåkene er det nå bedre enn på lenge. Meglerne er optimistiske, og en rekke hus og leiligheter er kommet på markedet til priser mellom 20 og 50 millioner kroner.

LES OGSÅ:Dumper prisen

Men hvordan går det egentlig med salget av disse dyre eiendommene?

En sjekk Nettavisen har foretatt av et utvalg luksuseiendommer som er solgt i år, viser at selger sjelden oppnår prisantydning. Dette skjer selv om mange selgeres forventninger er skrudd kraftig ned etter finanskrisen.

Legge gjerne til at antall dyre eiendommer som ligger uke etter uke uten å bli solgt fortsatt er stort. mange av disse iendommene blir liggende

For folk som skal kjøpe hus til 10-15 mililioner eller mer, er det ikke arbeidsmarked og rente som er viktigst. For de «store gutta» er børsen vikig.

Aksjekursene på Oslo Børs har steget med nesten 90 prosent siden bunnen i vinter. Det gjør vei i vellinga. Mange føler seg tryggere på formuen.

Blant boligene Nettavisen har sett på er John Fredriksens gamle villa i Måkeveien 64 på Ulvøya i Oslo.

Følg boligmarkedet på BOLIGA.NO

Prisantydning var 23 millioner kroner da boligen ble lagt ut for salg i mars i år. Prisen ble senket da det viste seg at responsen ikke var som forventet. Eiendommen ble til slutt solgt for omrking 19 millioner, vel 15 prosent under opprinnelig prisantydning.

Tabellen nedenfor viser et utvalg luksuseiendommer som har vært til salgs det siste halve året: Prisantydning og oppnådd salgspris*.

ADRESSE

Prisantydning

Salgspris

Rabatt

Solveien 138 B (Solveien)

22 mill.

18 mill.

19%

Voksenkollveien 19 (Holmenkollen)

30 mill.

25,5 mill.

15%

Måkeveien 64 (Ulvøya)

23 mill.

19 mill.

17%

Tjuvholmen**

33 mill.

25 mill.

24%

Bombakken 7 (Snarøya)

16,7 mill.

15 mill.

10%

Nordraaksgt. 27 (Oslo)

18 mill.

17 mill.

5%

Vestre Vei 104 B (Nesøya)

14,7 mill.

13,5 mill.

8%

* Oppnådd salgspris er cirkapris Nettavisen har fått opplyst fra aktører i markedet. Megler vil ofte ikke oppgi eksakt pris når eiendommen er solgt under prisantydning eller takst. Før salget er tinglyst og dukker opp i eiendomsregisteret, er prisen konfidensiell.

** Prisantydningen ble etter hvert senket til 28,5 mill.

Da en av finansnorges nestorer, fondsforvalter Petter Goldenheim, solgte sin praktfulle funkisvilla på 300 kvadratmeter i Solveien 138 B på Nordstrand gik salget unna på rekordtid. Den kostbare eiendommen var solgt i løpet av et par uker.

Men et raskt salg er ikke alltid tegn på at etterpørselen er høy. Prisen endte på rundt 18 milioner, etter det Nettavisen får opplyst.

Holmenkollåsen er hovedstadens eldste luksusboligområde. Her koster det forstatt flesk å kjøpe hus, selv om statusen i dag kanskje ikke er på høyde med Bygdøy og Snarøya.

Voksenkollveien 19 øverst i årsen ble nylig solgt for vel 25 millioner kroner. Prisantydningen var 30 millioner.

Advokat og eiendomsmegler Torbjørn Ek synes ikke det er unaturlig at prisen på dyre luksuseiendommer ender under prisantydning.

- Ved slike salg ender man ofte i en forhandlingssituasjon, én til én, sier han til Nettavisen.

Da presses ikke prisen opp like lett som i en budrunde der mange interessenter deltar. han leggger til at det er vanskelig å sette riktig pris på de dyre eiendommene. Jo dyrere de er, jo venakeligere er det å prise dem.

Årsaken er at hver eiendom er unik, og det er lite å sammenligne med. Motsatt er det for eksempel med en treroms på Grünerløkka, der det kan være én eller to identiske leiligheter ute samarbeid.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).