Gå til sidens hovedinnhold

Luksuskåker var vaskemaskiner

Politiet har konfiskert 15 eiendomskomplekser med over 300 leiligheter i ferieparadiset Natal.

TV 2 Sumo:Ytterligere fire pågrepet

Verdier for nærmere 400 millioner norske kroner er enten konfiskert eller beslaglagt i Natal i løpet av onsdag. Politikilder opplyser at de har tatt beslag i biler, luksusbåter, våpen, kontanter og om lag 15 eiendomskomplekser med til sammen over 300 leiligheter.

Se bilder av luksuskåkene nederst i saken.

Nærmere 30 personer er pågrepet i norgeshistoriens største razzia mot organisert kriminalitet og hvitvasking av svarte penger.

Rå luksus
Elleve av de arresterte tilhører samme familie i Oslo, hvor blant annet lederen for B-gjengen er med. Han ble pågrepet i Natal for flere uker siden.

Flere norske forretningsmenn som har livnæret seg med kjøp og salg av eiendommer i Natal er også blitt pågrepet. Politiet mistenker disse for å stå i ledtog med B-gjengen og andre organiserte kriminelle i Norge.

De involverte: Les om nettverket i Paradis

Så langt har etterforskerne i Natal slått til mot 15 leilighetskomplekser i feriebyen. Felles for alle kompleksene er at de har norske investorer på eiersiden. Dette er noen av anleggene som ble raidet onsdag; Blue Marlin Apartments i Ponta Negra, Blue Marlin Village og Cotovelo Resort & Spa i Cotovelo.

Bak Blue Marlin står blant annet en tidligere utelivskonge og forretningsmann fra Trondheim. Han karakteriseres som en edderkopp i Natal. Leilighetene i Blue Marlin komplekset er bygget for utleie, og den norske forretningsmannen, som sitter arrestert i Brasil, har inngått leieavtale med blant annet Ving.

I tillegg gjorde politiet beslag på Búzios Ocean View, Búzios Ocean View I, Tabatinga Beach Resort, Arituba Tropical og Le Park, samt Sports Park i Ponta Negra.

Felles for nesten alle områdene er at de er svært luksuriøst innredet. Her er det penthouseleiligheter med fem soverom, fire bad flere stuer og enorme terraser. Det er leiligheter på alt fra 300 kvadratmeter til snaue 30. Svømmebasseng er standard i alle kompleksene det samme er aircondition og høy standard.

Kriminelt paradis
I mars i fjor skrev Dagens Næringsliv en lengre reportasje om Natal som et «kriminelt eiendomsparadis».

DN snakket da med en nordmann i Natal med kriminelt rulleblad. Han fortalte at flere norske kriminelle miljøer investerer i eiendom i landet.

- Det er umulig å få lånt penger til eiendomsprosjekter i Brasil. Og du får heller ikke lånt penger i Norge til å investere her nede. Derfor låner utbyggerne svarte penger og betaler tilbake med en leilighet her nede, fortalte mannen.

Han sier også til DN at kriminelle miljøet som kriger i Norge, faktisk samarbeider i Natal.

- Pengene de tar nedover, blir pløyd inn i eiendom. Det er masse kriminelle penger fra Norge her i Natal. Alt fra narkotikapenger til ranspenger, sier mannen.

Norsk politi har etterforsket B-gjengen og miljøet i Natal i flere måneder. Etterforskerne mener de nå kan dokumentere at kriminelle penger er ført ut av landet og vasket hvite gjennom luksusleiligheter i Natal.

Gull og glitter i 20 år
- Dette er personer vi har kjent siden 80-tallet da vi hadde Young Guns. Siden har det vært splittelser og rivaliseringer mellom gjengene, sier prosjektleder i politiet Eirik Jensen.

Jensen er mannen som har ledet Gjengprosjektet i Oslo-politiet.

Gjennom to tiår mener politiet at disse mennene bygget seg opp betydelige verdier i Norge og utlandet. Verdier som gir null utslag i ligningen. Offisielt lever mennene altså i trange kår.

- Dette er personer som har hatt mye gull og glitter, kjørt feite biler og gått foran i køen inn på utesteder, sier Jensen.

Se bilder av luksusen her:

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis