Gå til sidens hovedinnhold

Lula til Norge

Til høsten kommer Brasils president Luis Inacio Lula da Silva til Norge.

PARKVEIEN 45 (Nettavisen): Det avslører Brasils utenriksminister Celso Amorim. Fredag møtte han Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre i Oslo.

- President Lula planlegger et besøk til de skandinaviske landene på sensommeren, og det hadde vært synd om vi ikke fikk til et besøk i Norge også, fordi våre regjeringer har et veldig likt syn på mange sosiale spørsmål, sa Amorim.

De to ministrene diskuterte både FN-reformer, klasebomber, global helse og biodrivstoff under sitt møte i regjeringens representasjonsbolig fredag. På det siste punktet har Norge mye å lære av Brasil, der åtte av ti nye biler bruker bioetanol.

- Bruken av biodrivstoff er en av mange måter å redusere utslippene av klimagasser. Biodrivstoff kommer ikke til å erstatte bensin, men det kommer til å supplere, sier Amorim.

Uenige, men konstruktive
Et viktig punkt på programmet var også de vanskelige forhandlingene i WTO, der Norge og Brasil har svært forskjellige syn.

Mens Norge ønsker å beskytte sitt landbruk, vil Brasil ha åpne grenser for å eksportere mest mulig av sine jordbruksprodukter.

- Vi vet vi har forskjellig tilnærming til WTO-forhandlingene, og gjorde opp status på hvor vi står. Norge og Brasil deler ambisjonen om et vellykket resultat på Doha-runden. Vi har ulike interesser, men de er ikke noe hinder for å jobbe sammen mot dette resultatet, sier Støre.

Både Støre og Celso Amorim ser på de nærmeste månedene som avgjørende for den såkalte Doha-runden.

- Alternativet til en avtale er den sterkestes rett, og her kan Norge aldri konkurrere. Vi er avhengige av avtaler, sa Støre.

- På et område har vi en stor utfordring, og det er innen landbruk. Men det er Amorim klar over, og dette er hva forhandlinger dreier seg om. Norge er et konstruktivt land med ett problem, sa Jonas Gahr Støre, med henvisning til de viktige tollsatsene som beskytter norsk landbruk.

Avgjørende fase
Selv om Brasil er et stort land, kan heller ikke Brasil leve uten multilaterale avtaler, sa Amorim. Neste uke møter han G33-landene, en gruppe utviklingsland med felles interesser i Doha-runden.

- De neste to-tre månedene blir avgjørende, og holdningen til G33-gruppen kan brukes som forsikring om at vi gjør framskritt eller som unnskyldning for ikke å gjøre noe. Jeg håper samtalene i G33-gruppen skal gi oss et positivt dytt i riktig retning, sier Amorim.

Han er redd for at verdenslederne skal gå lei dersom WTO-forhandlingene trekker ut.

- Faren er at de vil bruke energien sin på noe annet, for eksempel på bilaterale og regionale avtaler. Men det kan ikke erstatte multilaterale avtaler, sier han.

Reklame

Nå er det salg på våre grillfavoritter