Gå til sidens hovedinnhold

- Lurer på hva AUF har å skjule

Unge Høyre raser mot AUF, som de mener trikser med medlemstallene for å være det største ungdomspartiet.

Generalsekretær Christopher Amundsen Wand i Unge Høyre skriver i sin blogg at «det er underlig dersom AUF er så mye større enn oss. Det er bare å ta av seg hatten hvis det stemmer. Men jeg tviler på det».

- Jeg har ikke anklaget dem for å jukse, men jeg er opptatt av at vi har et likt sammenligningsgrunnlag. AUF hevder at de er størst, men nekter å svare på innholdet i medlemslistene, sier Amundsen Wand til Nettavisen.

AUF oppgir at de ved årsskiftet hadde 13.834 medlemmer, mens Unge Høyre hadde et medlemstall på 5497.

Amundsen Wand forteller at de gjentatte ganger har spurt AUF om hvor mange av deres medlemmer som betaler en kontingent på 10 kroner, som nye medlemmer betaler, og hvor mange som betaler den vanlige kontingenten på 50 kroner.

- Det vil de ikke svare på, og da lurer jeg på hva de har å skjule. Det blir litt mistenksomt, mener han.

Han karakteriser 10-kronerskontingenten i prinsippet som et gratismedlemskap, og ikke minst et lokkemiddel.

- Det er bare AUF som har en så lav medlemsavgift, og dermed kan de ikke sammenligne seg med oss, sier Amundsen Wand.

- Har ikke slike lokkemidler
Unge Høyres medlemskontingent er på 100 kroner, og 50 kroner for dem som blir medlem et halvt år inn i året.

- Vi er opptatt av å ha medlemmer som støtter vår politikk og synes det er en hyggelig organisasjon å være i, så vi praktiserer ikke slike lokkemidler. Det gjør heller ingen andre ungdomsorganisasjoner, påpeker generalsekretæren.

Han presiserer samtidig at det er greit å kalle AUF for størst, om de følger de samme reglene som andre ungdomspartier.

- Det jeg reagerer på er at de på nettsiden sin skryter av at de er størst. Det er ikke noe problem å kalle AUF det største ungdomspartiet, men da må vi ha like regler, sier han, og legger til:

- Når de går så høyt ut må de tåle å få spørsmål.

Amundsen Wand oppfordrer AUF til å gå ut med hvor mange av medlemmene som betaler 10 kroner.

Ifølge tall fra Landsforeningen for barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), fikk AUF i fjor støtte for 5654 medlemmer, mens de totalt hadde 13.922 medlemmer. Tallene er hentet fra 2011, som fjorårets støtte er beregnet ut fra. LNU betalte støtte til medlemmer som betaler 50 kroner eller mer, og er under 26 år.

Unge Høyre fikk støtte for 4077 medlemmer, og hadde totalt 8262 registrerte medlemmer i 2011.

AUF: - Gjelder tydeligvis ikke får Unge Høyre
Generalsekretær i AUF, Marianne Willhelmsen, stiller seg uforstående til kritikken fra Unge Høyre. Hun mener det er viktig med et lavterskeltilbud til ungdom.

- I AUF så skiller vi ikke på nye medlemmer og gjenbetalende medlemmer. Alle er fullverdige medlemmer av vår organisasjon. I AUF mener vi at det er viktig med et lavterskeltilbud, slik at flest mulig ungdom har mulighet til å engasjere seg politisk, sier Willhelmsen til Nettavisen.

- Hovedoppgaven til de fleste ungdomspartier er jo å få flest mulig ungdom til å engasjere seg i demokratiet, men dette gjelder tydeligvis ikke for Unge Høyre, fortsetter Willhelmsen.

Hun påpeker at LNU har sin måte å definere hvilke medlemmer som får økonomisk støtte på.

- Men det er bredt akseptert at denne definisjonen ikke forteller hele bildet, blant annet fordi ingen i AUFs ledelse ville vært medlem av AUF da de er over 26 år, som er LNUs grense for å gi støtte. Derfor sier det seg selv at det er antall medlemmer i hver organisasjon som utgjør medlemstallet og ikke hva andre definerer for å regne ut økonomisk støtte, sier Willhelmsen, og legger til:

- Unge Høyre velger selv hvordan de rekrutterer sine medlemmer, og vi har full forståelse for at de har et annet system enn oss. Når de derimot bruker tid og energi på å kritisere vår ordning, utelukkende fordi at vi klarer å engasjere flere, så virker det som om Unge Høyre har misforstått hvorfor vi driver med ungdomspolitikk, sier generalsekretæren.

- Vi har lyktes veldig godt
Wilhelmsen mener at de har «lyktes veldig godt» med sin medlemsrekruttering.

- Etter valget i høst har vi merket en stor pågang fra ungdom som har reagert på mange av forslagene fra den nye regjeringen, og vi konstatere en medlemsvekst på over 600 medlemmer fra et allerede solid medlemstall i 2012. Totalt endte vi på over 13800 medlemmer, sier hun.

Hun sier de har god kontroll i rekkene.

- Vi har grundige rutiner i vårt medlemsregister, blant annet kopier av alle medlemsblanketter. Det er viktig å påpeke at vi får svært lite økonomiske insentiver for flere medlemmer, sier generalsekretæren.

Ifølge henne er det moderpartiets valgresultat som spiller størst rolle for tilfang av nye ungdomspolitikere.

- Vår støtte regnes i hovedsak ut fra Arbeiderpartiets valgresultat. Det som er viktig for oss er at flere medlemmer gir mer innflytelse for ungdom i Arbeiderpartiet, og flere aktive medlemmer, sier hun, og legger til:

Kommentarer til denne saken