Gå til sidens hovedinnhold

Lynch avviser helte-historie

- Det sårer meg at folk finner på usanne historier, sier Jessica Lynch om hærens versjon av fangenskapet i Irak og redningsoperasjonen.

Jessica Lynch ble Irak-krigens største helt da hun først ble tatt til fange av irakiske soldater, før hun ble reddet ut av et irakisk sykehus av en spesialstyrke. Hendelsen ble brukt som massiv propaganda av de amerikanske myndighetene, og både fangenskapet og redningsoperasjonen ble beskrevet svært dramatisk i amerikanske medier.

Løgn
Men ikke alt var sant, forteller Lynch selv i et intervju med den amerikanske TV-kanalen ABC. Ifølge de første rapportene tømte Lynch magasinet på pistolen sin mot de irakiske soldatene før hun ble tatt til fange. Sannheten er en helt annen.

- Jeg avfyrte ikke en runde, ingenting. Da vi fikk beskjed om å lade våpnene våre, låste våpenet mitt seg. Jeg skjøt ikke et eneste skudd. Jeg gikk ned på knærne og ba. Det er det siste jeg husker, sier Lynch i intervjuet.

20 år gamle Lynch sier at hun føler det sårt å ha fått så mye ros som hennes kolleger egentlig fortjener.

- Det sårer meg at folk finner på historier som ikke er sanne. De visste ikke hva jeg gjorde eller ikke gjorde. Det er bare jeg som kunne vite det, fordi de fire andre i kjøretøyet mitt ikke lenger er med oss og kan fortelle historien. Så jeg var den eneste som kunne sagt «jeg ble tatt skytende». Men det gjorde jeg ikke, sier Lynch.

Redningsaksjonen
Etter at hun ble fanget, ble Lynch liggende på et irakisk sykehus. Hun forteller at hun ble behandlet bra der, og at en sykepleier til og med sang for henne. Det skal ikke ha vært irakiske soldater til stede da amerikanske styrker kom for å befri henne.

Det ble likevel hevdet at spesialstyrkene kjempet seg inn på sykehuset og reddet Lynch i en svært dramatisk aksjon og harde skuddvekslinger.

- Jeg tror ikke det skjedde helt sånn, men enhver i den situasjonen ville brukt makt på vei inn fordi de ikke visste hva som var på den andre siden, sier Lynch, som sier at den feilaktige fremstillingen hæren ga av det som skjedde plager henne.

- Ja, det gjør det. Det plager meg at de brukte meg for å symbolisere alt dette. Det er galt. Jeg vet ikke hvorfor de filmet det heller, sier Lynch.

Hun understreker likevel at hun er svært takknemlig overfor de soldatene som reddet henne, og at det er de som er de virkelige heltene.

Reklame

På tilbud: Den norske skogsmaskinen barna elsker