Gå til sidens hovedinnhold

Lynet har ødelagt for millioner

Tordenværet som har rast i Norge de siste dagene har truffet både mennesker og dyr og dessuten gjort skader for flere titall millioner kroner.

Store deler av landet har opplevd tordenvær den siste uka. Forsikringsbransjen har fått flere tusen henvendelser, anslår forsikringsselskapet Gjensidige. Elektriske artikler for flere titall millioner kroner har blitt ødelagt av tordenværet.

– Det har gått hardest utover kjøleskap, frysere, PC-er, TV-er, stereoanlegg og andre elektriske apparater i hjemmet, sier Odd Rød, fagdirektør brann i Gjensidige.

I et normalt år slår lynet ned i bakken over 100.000 ganger. Et typisk lyn varer i et kvart sekund og har en strømstyrke på omtrent 10.000 ampere. Temperaturen i lynet kan ligge på opp mot 30.000 grader.

Treffer mennesker og dyr
Lynnedslag har langt alvorligere følger enn ødelagt elektronikk. Hvert år blir både mennesker og dyr truffet av lynet, men det er sjelden at mennesker dør av lynnedslag. Siden 1996 er tre personer drept av lyn i Norge, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

I helga ble fire personer sendt til sykehus etter å ha blitt rammet av et lynnedslag på Mjølvafjellet ved Åndalsnes. De fire var på tur på nordenden av Mjølvafjellet da de ble overrasket av lynet. En mann i 50-årene ble moderat skadet i ulykken, de andre kom uskadd fra det.

3657123

En multeplukker på tur i Kautokeino kommune ble også truffet av lynet i helga, og tilbrakte en natt på intensivavdelingen på Hammerfest sykehus. Han ble skrevet ut mandag uten skader.

Heller ikke beitedyr slipper unna lynet. Tirsdag ble 29 lam drept da lynet slo ned på en gård i Bjerkreim i Rogaland. Lynet hadde spredt seg via den fuktige marka og rammet lammene.

– Folk må sikre hjemmet
I fjor var det 5.967 skader i private hjem som følge av lynnedslag, og til sammen kostet de forsikringsselskapene 97 millioner kroner, ifølge statistikk fra Finans Norge.

Gjensidige oppfordrer folk til å ta forholdsregler mot lynskader, fordi denne typen skader ofte ikke overstiger egenandelen på forsikringen. Det viktigste tiltaket man kan gjøre, er ifølge forsikringsselskapet å montere overspenningsvern i sikringsskapet, samt pluggvern i stikkontakter som gir strøm til elektronikk som PC, TV, DVD-spiller.

– Hadde flere gjort dette, ville de ha unngått de aller fleste skadene, mener Odd Rød. (©NTB)

Kommentarer til denne saken