Gå til sidens hovedinnhold

Lyns skjebne i andres hender

Lyn er avhengig av velvillige ansatte, snille kreditorer og spillersalg. Hvis ikke, er det kroken på døra.

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Toppklubbene i norsk fotball sliter tungt økonomisk for tiden, som en konsekvens av sviktende sponsorinntekter og optimistisk budsjettering.

Torsdag var det Lyn sin tur til å sende ut en pressemelding der ordet «krise» sto klart og tydelig skrevet mellom linjene. Klubben varslet at de skal redusere personalkostnadene, og i tillegg ber de kreditorene om full betalingsstans for all gjeld.

«I tillegg er klubben i en prosess med samtlige ansatte om en permanent lønnsreduksjon på 10 prosent. Klubbens ledelse opplever prosessen med spillerutvalget og administrasjonen som god, og øvrige ansatte ble informert på et møte kl. 12.30 i dag,» opplyste Lyn i pressemeldingen.

Nyhet: Spill Lotto og Tipping på mobilen

På en pressekonferanse på Ullevaal torsdag ettermiddag ga en alvorstynget klubbdirektør Erik Langerud ytterligere informasjon om alvoret i situasjonen.

- Fare for klubbens eksistens
Han legger ikke skjul på at det er tvingende nødvendig å redusere kostnadene umiddelbart. På direkte spørsmål om det er fare for klubbens eksistens, svarte han følgende:

- Ja og nei. Klubben har et samarbeid med AS-et som har ansvar for å finansiere klubben. Hvis AS-et opphører, og det vedvarer over tid, så er det en fare for klubbens eksistens.

Videre fortalte Langerud om møtevirksomheten de siste dagene.

- Vi hadde møte med spillerutvalget på tirsdag, administrasjonen tidligere i dag og spillerne i ettermiddag. Jeg tror alle ansatte forstår situasjonen. Spillerne har hatt møte med NISO. Jeg har inntrykk av at de er fornøyd med prosessen, sa Langerud.

Håper å slippe Tingretten
Hvis alle ansatte aksepterer å gå ned ti prosent i lønn, utgjør det 2,5-2,7 millioner – som i seg selv langt fra er nok til å redde videre drift. For kreditorgjelden er på 10-14 millioner, og treårsplanen Lyn la fram i fjor, må nå gjennomføres på ett år.

- Hvor nært konkurs er Lyn?

- Vi er avhengig av å få aksept hos kreditorene. Vi håper ikke kreditorene vil ta oss til Tingretten.

- Handler dette om å berge klubben?

- Ja. Jobben til Lyn er langt viktigere utenfor banen enn på banen i år, sa Langerud.

Må selge for 10 mill.
Det blir også tatt grep i spillerstallen. Noen må ut, og de tre som er innleid og bare har kontrakt ut sommeren, kan ligge tynt an. Det gjelder Lucas Pratto, Kenny Stamatopolous og Jo Inge Berget. Kim Holmen, Diego Guastavino, Christian Brink og Fredrik Dahm har kontrakter ut året, og får trolig gå.

Men Lyn er også avhengige av å få inn penger på salg. Budsjettet er på 10 millioner.

- Hvor realistisk er det å få inn 10 millioner på spillersalg, Langerud?

- Det er vanskelig. Realismen kan jeg ikke uttale meg om. Perioden 1. juli til 31. august gir svaret på hvor realistisk det er.

- Hvor sannsynlig er det at Lyn klarer seg?

- Det er fullt mulig at det går.

- Hvor realistisk er det at Lyn klarer seg uten spillersalg?

- Det tror jeg blir veldig vanskelig.

- Dyrt å være fattig
Sommerens kamp mot Liverpool blir heller ingen gullgruve. Det er arrangøren, Team Halden, som får billettinntektene. Enmannsforetaket tjener etter det Nettavisen erfarer rundt to millioner, mens eventuelle inntekter til Lyn må komme via markedsinntekter.

Omstendighetene rundt Liverpool-kampen ønsket ikke Erik langerud å kommentere torsdag, utover å konstatere følgende:

- Det er dyrt å være fattig.

PS. Også sportslig ser det mørkt ut for Lyn. Oslo-klubben ligger på sisteplass i Tippeligaen med én seier og ti poeng på 13 kamper.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken