Gå til sidens hovedinnhold

Lynsjer folk på åpen gate

- Vi har 3000 banditter som har rømt fra fengsel, sier den fortvilte presidenten.

I Haiti pågår det en kamp om liv og død for å sikre seg de få matvarene som deles ut av hjelpeorganisasjonene.

En FN-bil ble plyndret av sinte grupper da en kolonne tok seg gjennom det jordskjelvrammede området.

Desperate folkemengder er væpnet med kniver, steiner og hammere, og går til angrep på hverandre, og noen går til og med så langt at de dreper for å sikre seg mat- og vannforsyninger.

Minst to likvidert
Minst to mennesker har blitt likvidert på åpen gate, melder Sky News. De drepte er beskyldt for ran og tyveri.

NUPI-direktør Jan Egeland har i kraft av sin tidligere stilling som nødhjelpskoordinator for FN, besøkt en rekke katastrofeområder. Han mener plyndring og lovløse tendenser er vanlig i kjølvannet av katastrofer av denne dimensjonen.

- Det er alltid det. Her er det rasende og desperate mennesker som har blitt lovet hjelp av USA, FN og EU. Men dagene og timene går, sier Egeland til Nettavisen.

Generalløytnant Ken Keen, som leder den amerikanske operasjonen i Haiti, anslår at 200.000 mennesker har mistet livet i jordskjelvet. Hittil har myndigheten gravlagt 70.000 lik.

- Dette er uten tvil en katastrofe av episke dimensjoner, og vi har en enorm jobb foran oss, sier han.

USA sender 10.000 soldater
USA har mål om å sende opp mot 10.000 soldater får å bistå med redningsarbeidet i det katastroferammede Haiti. Men så langt har amerikanernes militære næver begrenset seg til flyplassen utenfor hovedstaden Port-au-Prince.

Det skyldes blant annet en totalskadd infrastruktur som gjør det svært vanskelig for hjelpearbeidere med å komme frem til de trengende.

USA håper å få på plass 2000 soldater i de rammede områdene i løpet av mandag, melder BBC.

- De sulter ikke. De vet bare ikke om det kommer noe mer. Her ute blir ingen fortalt noe som helst, sier Sky News´ utsendte Stuart Ramsay fra byen Leogane, som ligger like utenfor hovedstaden.

Rømlinger
Haitis president Préval sier at flere tusen kriminelle som har rømt fra fengsel, herjer i hovedstadens gater. Derfor er de helt avhengig av å få internasjonal hjelp til å skape ro og orden.

- Vi har 2000 politifolk i Porto-au-Prince og 3000 banditter som har rømt fra fengsel. Det gir et inntrykk av hvor ille situasjonen er, sier Préval, melder The Times.

I de få butikkene som ikke kollapset under jordskjelvet, eller som har blitt plyndret av desperate haitiere, er det skyhøye priser for vann og mat. En flaske med vann blir solgt for seks amerikanske dollar, noe som tilsvarer rundt 40 kroner, ifølge The New York Times.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen