Gå til sidens hovedinnhold

- Lysbakken er helt fjern

- At det blir skattefest og at det er kjønnsdiskriminerende er jo bare sprøyt.

Investor og forvalter, Jan Petter Sissener, er dypt frustrert over det han kaller misunnelsesskatten i Norge, nemlig formuesskatten.

- Det er en misunnelsesskatt. Ikke noe annet, sier Sissener til Nettavisen NA24.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

- Når Lysbakken får seg til å si at hvis man fjerner formuesskatten, så blir det skattefest på Oslo Vest og i Bærum. At det er flere menn som betaler formuesskatt enn kvinner og at det dermed blir kjønnsdiskriminerende. Har du hørt slikt sprøyt. Han er jo helt fjern, sier Sissener.

Taper millioner

Det var til NTB i november i fjor, at SV-leder Audun Lysbakken, kom med denne uttalelsen.

- Å fjerne formuesskatten er å invitere til en gigantisk skattefest for Oslo vest og Bærum, sa Lysbakken.

LES SISSENERS POLITIKERREFSER HER:

- Jens lar seg smøre

- Kleppa hadde fått sparken på dagen

Jan Petter Sissener har hatt stor suksess siden han startet innen finansbransjen for over 30 år siden. I 2008 sluttet han som sjef for den islandske banken Kaupthing og året etter så forvaltningsselskapet Sissener AS, dagens lys.

- Sissener AS er i en startfase og har tapt mange millioner kroner hvert år siden oppstarten i 2009.

- Stemmer. De aller fleste bedrifter i oppstartsfasen taper penger og må investere i vekst .

Den brutale virkelighet

- Hvordan klarer du å betale formuesskatten?

- Jeg tar ut penger av banken og selger finansaktiva.

- Så du selger eiendeler privat for å betale formuesskatten?

- Ja. Det er den brutale virkeligheten. Nå har jeg så jeg klarer meg, så det er ikke synd på meg. Men det er jo ikke som det burde være

- Hvor mye må du betale i formuesskatt?

- Jeg måtte betale 1,6 millioner kroner i 2011 og i 2010 var det 1,9 millioner kroner, sier Sissener.

- Samtidig har Sissener AS gått med underskudd på fem millioner kroner i året i samme periode?

- Ja. Det tar tid å bygge opp en bedrift. Først i år håper vi at vi går i null. Vi tar heller ikke ut noen feite lønninger. 600.000 i året tjener jeg. Ikke mye å skryte av, sier Sissener.

Skvises ut av Norge

- Det har faktisk kommet så langt, at formuesskatten vil kunne skvise kona og meg ut av Norge.

- Vi skvises ut fordi at det kun er mulig å ta ut penger av banken i så mange år. Du kan selge et maleri eller noen aksjer, men det går ikke i alle evighet. Til slutt orker du ikke mer, sier Sissener.

- Det er faktisk ikke noe moro å risikere å ende i en situasjon hvor du må selge ting som er av betydning for din livskvalitet, fortsetter han.

Sissener AS tjener penger på å forvalte innskuddene i fond og investeringsselskap, som ligger under Sirius-paraplyen.

Det betyr at skal han lykkes som forvalter, må han ha en minimumskapital i bunn og selvsagt være dyktig på forvaltningen over tid. Sissener får betalt et fast forvaltningshonorar avhengig av hvor mye penger han forvalter og et variabelt avkastningshonorar, som avhenger av hvor god avkastning han leverer.

Det tar imidlertid tid å bygge opp nok kapital til å få en slik forretning til å gå rundt.

- Våre spådommer slår til

Sissener forvalter i dag rundt 420 millioner kroner. Avkastningen har vært meget god. I fjor havnet den på rundt 20 prosent, og siden oppstarten 11. juni 2009 er Sissener opp over 50 prosent, best i Norden.

I januar havnet avkastningen på over seks prosent for den litt mer risikoutsatte delen av porteføljen og litt over tre prosent for den mer konservative delen.

- Jeg er kjempefornøyd. Våre spådommer har så langt slått til og i Norge har vi fortsatt ikke sett pengeflyttingen fra obligasjoner over i aksjemarkedet. Når den kommer, blir det enda bedre, sier Sissener.

På nyttårssaften gikk Sissener ut i Nettavisen NA24 og fortalte at 2013 vil bli et kanon år.

LES OM SISSENERS SPÅDOM HER:

- 2013 blir helt kanon!

Investoren kunne fortelle at etter hvert som pengene strømmer inn i aksjemarkedet og de store aksjene begynner å bevege seg, kan det være morsomt å finne noen mindre, men bra aksjer.

- Det er som regel mer risiko i de små, men de stiger jo mye mer når de først går. Jeg tror aksjemarkedet vil gjøre det bra i 2013, sa Sissener.

Flåthen og Giske har forstått det

Formuesskatten innbringer rundt 13 til 14 milliarder kroner i året. Statsbudsjettet er på 1.000 milliarder kroner, så formuesskatten utgjør litt i overkant av en prosent av det. I forhold til overskuddet på statsbudsjettet utgjør den rundt tre prosent, ifølge investoren.

- Det er en uinteressant skatt, rett og slett. Den har nesten lik null betydning på statens inntekter. Formuesskatten er rett og slett en uting, sier Sissener. Det eneste den påvirker er investeringslysten og evnen, at norske penger rømmer til utlandet og at Norske virksomheter og arbeidsplasser kjøpes av utledninger og flyttes ut, sier Sissener.

- Både LO-leder Roar Flåthen og næringsminister Trond Giske, har sagt det de fleste oppegående mennesker mener, at formuesskatten må bort og at man må finne en mer fornuftig skatt som virker utjevnende, men ikke slår så skjevt, sier forvalteren.

Dypt skuffet over Erna

Sissener er veldig skuffet over Høyre, som ikke kan love at de fjerner den i løpet av neste stortingsperiode, hvis de vinner valget.

- Det sikreste Ap kan gjøre for å vinne valget, er å si at de fjerner formuesskatten. Høyre-velgerne ville flommet til, mange flere enn de ville mistet til venstresiden.

- Det tror jeg ingen på høyresiden har tenkt på.

- Så Erna skuffer deg stort?

- Ja, jeg synes hun ikke har vært konkret nok. Hva mener hun egentlig? Hun må slutte og prat rundt grøten. Hun sier hun skal gradvis fjerne den. Hva er det for noe!

- Ingen skal betale mer skatt enn de tjener. Det må vel alle være enige i. Eller? spør Sissener.

Multippel av husleien

Nettavisen NA24 gjorde en beregning på hva de 10 med størst ligningsformue betalte i skatt i 2011. Til sammen hadde de en samlet ligningsformue på over 50 milliarder kroner og betalte 720 millioner kroner i skatt. Av det utgjorde 580 millioner formuesskatten og resten skatt på utbytte som de trolig tok ut for å betale formuesskatten.

- I realiteten skatter de rikeste null på det personlige plan, hadde det ikke vært for formuesskatten. Er det riktig?

- Jeg synes selvfølgelig ikke at det ikke er riktig at man betaler null i skatt. Spørsmålet blir, finnes det andre muligheter å jevne ut? spør Sissener.

- Og svaret til det er ja. Ser du på Sveits, så betaler du en skatt lik en multippel av husleien, eller estimert leie. Husker ikke helt hva multippelen er, men det er en mulighet. Jeg tror det samme er tilfellet i London.

- Jeg har sett bilder av kåken til IKEA-gründer Ingvar Kamprad i Sveits. Tror selv jeg kunne hatt råd til å kjøpe den. Det trenger jo ikke å bli så mye?

- Jeg skjønner hva du mener, og dette er helt sikkert ikke den eneste oppskriften. Men det fins sikkert andre måter at rikinger ikke blir nullskattytere. Det er poenget mitt, sier Sissener.

LES «DET STORE INTERVJUET HER»

ROAR FLÅTHEN: - Erna & Co er noen vinglekamerater

ERNA SOLBERG: Erna - Hardcore

TROND GISKE: - Vi må være klar over at dette blir tøft

- Det som irriterer meg mest med Erna

- Det som irriterer meg mest med Erna, er at hun snakker så fint om å avskaffe formuesskatten på arbeidende kapital.

- Jeg har spurt henne, jeg. Hva er arbeidende kapital? For meg, er selv bankinnskudd, arbeidende kapital. Det har med risikoprofil å gjøre. Og hadde ingen hatt bankinnskudd, hadde ikke bankene hatt penger å låne ut og da hadde vi heller ikke hatt noe næringsliv.

- All kapital arbeider, med unntak av hus, hjem og hytter, biler og båter, sier Sissener.

- Det er jo gunstig å eie eiendom i Norge?

- Kjempegunstig. Vi har jo skapt en generasjon av mangemillionærer som har skapt sin formue på privat eiendom.

- De beste investeringene jeg og min familie har gjort, er i bolig. Det gjelder de fleste i min generasjon.

Milliardærene vil flytte hjem

Rent økonomisk taper Norge stort på at flere av Norges rikeste familier har flyttet til utlandet. De mest kjente er to av Stein Erik Hagens barn og John Fredriksen. Men flere andre medlemmer av Norges rikeste familier som Smedvig-familien, Odfjell-familien og Høegh-familien, befinner seg i utlandet.

- Tenk hvor mye Norge kunne ha tjent hvis de utvandrede milliardærene flyttet hjem. I London alene må det vel være over 100 milliarder kroner, sier Sissener.

- Tenk deg hva det ville bety for investeringer i Norge og glem heller ikke forbruket de har. Biler, hus, hytter - hvor mange arbeidsplasser er det, hvor tjener staten på det?

Sissener mener at det er fort gjort å glemme at grunnlaget for formuesskatten er penger som allerede er beskattet.

- Glem ikke det. Det verste er imidlertid at mange er nødt til å tappe bedrifter som sliter for kapital til å dekke formuesskatten, sier investoren.

Sissener trekker fram et regneeksempel på hvor uheldig formuesskatten slår ut.

AS Bedrift:

Kapital

100

Resultat før skatt

10

Nødvendig tilbakeholdt overskudd

5

Selskapsskatt

2,80

Resultat etter skatt

7,20

Utbytte til å betale formuesskatten

2,20

Skatt på utbytte

0,62

Skjermingsfradrag 1,1% skjermingsrente

-0,31

Formuesskatt

1,10

Eier sitter igjen med

0,79

Total skattebelastning for selskapet og eier

4,21

Skatt som andre av bedriftens frie kontantstrøm

84,2%

- Det er jo galskap. 84,2 prosent! Og dette er i et tilfelle hvor bedriften leverer 10 prosent avkastning. I mange tilfeller i oppstarten, så taper bedrifter penger, og man må tære på reservene for å kunne betale formuesskatten, sier Sissener.

- Tenk deg tilfellet hvor du får sparken fordi sjefen må ta ut penger av bedriften for å betale formuesskatt. Det skjer, og jeg kan ikke forstå at politikerne kan stå og forsvare dette. Jeg fatter ikke at det er mulig, fortsetter Sissener.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken