STORTINGET (Nettavisen): Tirsdag la statsminister Erna Solberg (H) og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) fram regjeringens forslag til innstramminger i asylpolitikken.

Blant annet strammes regelverket om familieinnvandring inn, og det innføres underholdskrav og krav om tre års arbeid eller utdanning i Norge for familiegjenforening.

Les også: Dette er endringene i utlendingsloven

- Resultatet av regjeringens lovforslag vil bli at flere kvinner og barn må risikere livet sitt på flukt og at flere flyktninger må leve uten familien sin i mange år. Det vil føre til dårligere integrering, sier SV-leder Audun Lysbakken til Nettavisen.

Botidskravet for permanent oppholdstillatelse heves også fra tre til fem år, samt at det åpnes for at åpenbart grunnløse asylsøkere skal kunne fengsles mens søknaden hurtigbehandles.

- Skremmes fra å komme til Norge

Lysbakken mener forlagene til innstramming kun vil ramme reelle flyktninger.

Les også: Støre: - Det vil hemme integreringen

- Hensikten er å skremme asylsøkere som har behov for beskyttelse fra å komme til Norge, sier han, og legger til:

- Det er alvorlig at regjeringen ikke tar mer hensyn til innsigelsene fra sine egne fagfolk om at flere av forslagene, som familiegjenforening og mer midlertidighet for enslige mindreårige, vil føre til dårligere integrering av de som har behov for beskyttelse og vil få opphold.

Lysbakken sier samtidig at det er bra at regjeringen har moderert noen av de mest inngripende forslagene.

- Men det skulle også bare mangle at ikke Sylvi Listhaug har lyttet til innvendingene til høringsinstansene som var sterkt kritisk til disse forslagene, sier han.

Les også: Vil fengsle grunnløse asylsøkere

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Blir nesten umulig å søke asyl

Karin Andersen (SV) deler sin partileders skuffelse.

- Man strammer inn slik at det nesten blir umulig å søke asyl i Norge, og for de som er reelle flyktninger og familier som er blitt splittet i krig, så skal de få en ekstrastraff i Norge å ikke få være sammen kanskje på mange år, sier Andersen til Nettavisen, og legger til:

- Det sier faginstansene også, at det kan hindre integrering, og det kan det. Derfor burde regjeringen være enig i det. Dessuten mener jeg at alle som har familie skjønner jo at dette er helt umenneskelig, sier hun.

Andersen sier hun særlig er overrasket over at de ikke har lyttet mer til sine egne faginstanser som sier at dette hindrer integrering.

- Sikre rettferdig asylpolitikk

I romjulen i fjor la Listhaug fram et høringsutkast med forslag om innstramminger i utlendingsloven, noe som blant annet regjeringens samarbeidsparti Venstre sa blankt nei til.

Forslaget har siden vært på høring, og nå har regjeringen konkludert.

- Vi legger fram helt nødvendige innstramminger for å sikre en rettferdig asylpolitikk og få kontroll med grensene, sa statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse om asylinnstrammingene tirsdag formiddag.

Listhaug viste til at bakgrunnen er asylforliket som Stortinget inngikk før jul.

- Vi har nå en kunstig lav tilstrømming. Vi vet at i løpet av året kan den situasjonen være annerledes, påpekte Listhaug.