Gå til sidens hovedinnhold

Lysbakken skryter av mangelfull kalkulator

Nesten ingen er med på Audun Lysbakkens ferske oppfinnelse.

Endelig kan du sammenligne forsikringsspriser. Men nesten ingen er med.

Å sammenligne forsikringsprodukter er kanskje den vanskeligste privatøkonomiske øvelsen som finnes.

- Bare vel 15 prosent byttet forsikringsselskap i 2010, og én av grunnene er at det har vært vanskelig å sammenligne priser mellom selskapene, sier daglig leder Elisabeth Realfsen i Finansportalen til NA24.

Finansportalen har i omlag ett år tilbudt en sammenligning av forsikringsprodukter. Mandag, 2. mai, utvides tjenesten til også å omfatte sammenligning av forsikringspriser.

Klokken 12 hadde Finansportalen, Forbrukerrådet og barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken invitert til pressekonferanse for lansering av den nye forsikringskalkulatoren. Og ministeren er fornøyd:

- Finansportalen hjelper forbrukerne til å foreta gode valg. Den nye løsningen for å sammenlikne forsikringer er veldig god og viktig for å kunne orientere seg i et lite oversiktlig marked. Regjeringen vil fortsette å videreutvikle Finansportalen som den sentrale forbrukerveiledningen på finansielle tjenester og produkter, sier forbrukerminister Lysbakken, i en melding.

Men etter det NA24 erfarer var tjenesten allerede oppe og gikk på morgenkvisten mandag - med muligheter for å sammenligne priser på både villa-, reise-, bil- og innboforsikring.

De store uteblir inntil videre
Nytten av Finansportalens nye Forsikringskalkulator er imidlertid foreløpig svært begrenset. Landets største forsikringsselskap er ikke med på oversikten.

If, Gjensidige, SpareBank 1 og Tryg, som tilsammen har over 90 prosent av forsikringsmarkedet i Norge, glimrer med sitt fravær.

Frende, Nemi, Storebrand og Jernbanepersonalets forsikring viser prisene i løsningen fra første dag.

Skuffet, men optimistisk
Realfsen er skuffet.

- Vi hadde selvfølgelig håpet på full oppslutning fra start, men vi regner med at alle vil være med i løpet av 2011, sier hun.

Overfor Finansportalen skal de store forsikringsselskapene ha forklart at det er tekniske og eller IT-messige utfordringer som hindrer dem å være med fra starten.

Mye å spare på å true med å bytte
Som NA24 tidligere har omtalt, er det svært mye å tjene på å sammenlikne forsikringer.

Administrerende direktør Jan K. Løbersli i Pareto Forsikringsmegling mener du kan spare fra 25 til 30 prosent på å true med å bytte selskap.

- Både privatpersoner og bedrifter kan tjene tusenvis av kroner på å true med å flytte selskap. Men det er ikke alle det passer for. Skal du lykkes bør du ha en ok skadestatistikk. Er du en kunde som belaster selskapet mye og ofte er de sannsynligivs bare glad for å bli kvitt deg, sa Løbersli.

Les mer her.

Tyner etablerte kunder
Kilder i forsikringsmiljøet mener de dominerende forsikringsselskapene tyner eksisterende kunder med for høye priser på forsikring.

En kunde Nettavisen har snakket med, fikk nylig bakoversveis da han så fakturaen fra Gjensidige. Prisen på forsikringen hadde økt med 40 prosent på ett år. På to år hadde prisen økt med 50 prosent.

Les historien her.

Bytt på én måneds varsel
I 2006 ble det iverksatt en lovendring som innebærer at du kan bytte forsikringsselskap på en måneds varsel utenom hovedforfall. Tidligere kunne flytting kun skje ved årlig hovedforfall.

Husk at nye regler fra begynnelsen av 2008 ga forsikringsselskapene krav om at de opplyser om både årets og fjorårets pris på årets premievarsel.

Kommentarer til denne saken