Gå til sidens hovedinnhold

Lyser ut stilling på én prosent

Noen yrker har flere deltidsansatte enn andre. - Ikke noe problem, sier varabrannsjefen i Askvoll kommune.

OSLO (Nettavisen): I Askvoll kommune er 36 brannkonstabler ansatt i 1 prosent-stillinger. Faktisk er det ingen i kommunens brannkorps som jobber fulltid. Brannsjefen er ansatt i 15 prosent stilling mens varabrannsjefen er ansatt i 5 prosent stilling.

Rykker ut sju ganger i året
4. mars går søknadsfristen ut på den ledige stillingen som brannkonstabel ved Kvammen depot i den lille kystkommunen i Sogn og Fjordane. Den som får jobben, kan ikke regne med å få det veldig travelt. Kommunen har 3000 innbyggere, og brannvesenet rykker ut sju til åtte ganger i året.

10.000 i året
Stillingsbrøken for den ledige stillingen er på 1 prosent, som gir en inntekt på rundt 10.000 kroner i året. Eventuelle utrykninger kommer i tillegg.

Må ha brevkurs
Likevel er det klare krav til søkerne: Du må bo ikke mer enn tre kilometer fra depotet, du må alltid ha med deg mobiltelefon, du må ha førerkort for vanlig bil med tilhenger, slik at du kan få med deg brannpumpa, du må være i normal god fysisk form, og du må gjennomføre Norges Brannskoles brevkurs.

- Ingen jobber fullt her
- 1 prosent-stillinger gir brannvernberedskap det også, og det fungerer fint. Det er ingen som jobber fullt her. Alle har jobber utenom, forklarer varabrannsjef Ingvar Loftheim til Nettavisen. Han peker på at Askvoll langt fra er alene om å organisere sitt brannvern på denne måten. Deltidsmodellen er utbredt i kommune-Norge. På mange små steder hvilker brannberedskapen på bygdefolk som er brannkonstabler på si.

Helt vanlig
Det bekrefter Kari Jensen, utredningsleder ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, overfor Nettavisen:

- Mesteparten av kommunene har deltidsstyrker. Det er bare de største kommunenen som har kasernerte styrker, sier hun. Først når innbyggertallet i en kommune er mellom 8000 og 20.000 er det krav til dagkasernering av brannstyrken.

Forskriftene setter krav til minimumsstyrke avhengig av kommunens størrelse. Ved inntil 3000 innbyggere er kravet at minimum 16 mann skal kunne kalles inn.

Alltid én på vakt
På hovedbrannstasjonen i Askvoll har de fire mann som går i dreiende vakt, og når alarmen går er det som oftest én derfra som rykker ut.

- Men så har vi depotene, som også kan brukes. De ligger i nærområdet og der har de ofte kortere reisevei, sier Loftheim.

Det er altså ved et av disse depotene det nå er ledig 1-prosent-stilling.

Mer fra Nettavisen:

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken