Gå til sidens hovedinnhold

Lytt til Titans overflate

Nå kan du høre lydopptak fra Saturns måne Titan. Nye bilder er også klare. Lytt til suset fra Titan og se bilder.

Lørdag kom bearbeidede versjoner av de første bildene fra Titan. Disse viser en svakt oransje overflate dekket av en tynn dis av metan og det som kan være en metansjø med øyer og en kystlinje dekket av tåke, ifølge AP.

Også et lydopptak fra Saturns måne er nå tilgjengelig på ESAs hjemmeside. Lydopptaket er en rekonstruksjon av lyden som romsonden Huygens «hørte» på vei ned mot Titan.

Lydopptaket gir en realistisk reproduksjon av hva en passasjer ombord i sonden ville ha hørt i løpet av ett minutt av nedstigningen, opplyser seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk romsenter til TV 2 Nettavisen.

- En fantastisk suksess
De første bildene fra Titans overflate kom fredag kveld, og viser det som trolig er elvekanaler, en kystlinje, hav og isformasjoner.

Forskerne i Titan-prosjektet mottok de første bildene av Saturns måne i ekstase fredag, melder CNN.

- Praktfullt, utbrøt generaldirektør Jean-Jacques Dordain i Det europeiske romfartsbyrået (ESA) da det første bildet kom til syne på skjermene hos ESAs operasjonskontroll i tyske Darmstadt.

- Vi er de første besøkende på Titan. De vitenskapelige dataene vi nå samler inn skal røpe denne nye verdenens hemmeligheter. Dette er en fantastisk suksess for Europa og internasjonalt samarbeid, sa Dordain.

Mens noen stirret henført på bildet i dyp konsentrasjon, reagerte andre med gråt og applaus da bildet kom til ESAs base.

Sjø av metan
En forsker mener terrenget på Titan ikke er ulikt steder på Jorden, Mars og andre planeter. Dette kan vise at planetene i solsystemet har en del fellestrekk.

De geologiske landskapsformene ser ut til å være gravd ut av flytende væske, men ikke vann. Flytende hydrokarboner som metan og etan dekker trolig minst deler av overflaten.

- Kanalene er ikke som elver her på Jorden, men kan være kløfter med utsivende væske som går ned til det som ser ut til å være en kystlinje, sier forsker Martin Tomasko, som kontrollerer sondens eneste optiske instrument.

Ekstrem kulde
Huygens skal ha tatt mer enn 350 bilder av Saturns største måne.

Nå jobber ivrige forskere med å omkode ett-tall og nuller til bilder og målinger av Titans atmosfære. Månens atmosfære ligner den Jorden hadde for 3,8 milliarder år siden. Forskerne håper at prosjektet skal kaste lys over hvordan livet på Jorden oppstod.

Temperaturene på Titan ligger rundt 180 minusgrader. På grunn av den ekstrem kulden er det ikke forventet å finne levende organismer på Titan.

Bildene ble tatt av romsonden Huygens fredag, etter at den ble sluppet løs fra moderskipet Cassini 24. desember.

Cassini-Huygens-prosjektet koster 3,3 milliarder dollar, og er et samarbeid mellom NASA, ESA og Italias romfartsprogram. Hovedmålet er å studere Saturn og dens 33 kjente måner. Cassini og Huygens ble sendt ut i rommet fra Florida i 1997.

Reklame

Vårens topp 11 sneakers til herre

Kommentarer til denne saken