Gå til sidens hovedinnhold

Märtha slaktes

Prinsesse Märtha Louise «har ikke peiling», «er naiv» og «lever i en annen verden», mener et samlet Feminist-Norge.

– Enten så er hun fryktelig naiv, eller så er hun direkte uopplyst, sier redaktør i tidsskriftet Samtiden Cathrine Sandnes til Nettavisen.

Les også: - Skjerp deg, Märtha!

Virkelighetsfjern
Hun mener det er farlig når Märtha synser om likestilling og likelønn.

- Dette er ikke noe å synse om. Tallenes tale er klar. Dette viser at Märtha har brukt for mye tid med engler og for lite tid i virkeligheten, sier hun.

Det var onsdag at prinsessen i et intervju med den svenske avisen Aftonbladet at hun sa at hun mener at kvinner i Norge får samme lønn for samme arbeid som menn.

Nå får hun så hatten og kronen passer av et samlet Feminist-Norge.

Håper det svekker kongehuset
- Dette er vel en av grunnene til at kongehuset ikke uttaler seg om politikk, sier ansvarlig redaktør og daglig leder i Ny Tid Martine Aurdal til Nettavisen.

- Utsagn som dette viser nettopp at de ikke har peiling.

Hun mener i likhet med Cathrine Sandnes at prinsessens holdninger er farlige.

- Vi har klar statistikk som viser at kvinner tjener mindre enn menn, og det er synd at det er så mange som er uvitende. Det er når vi slutter å tro at vi har full likestilling at vi slutter å jobbe for det, sier Aurdal, som håper utsagnet vil bidra til å svekke kongehuset.

- Dårlig gjort
Stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen (SV) mener prinsessen er med på å spre en myte når hun påstår at det er likelønn i Norge.

- Hun burde snarest ta seg en tur ned til Beate Gangås (likestillings- og diskrimineringsombud, red.anm.) slik at hun kan bli konfrontert med virkeligheten, raser Thorkildsen.

- Dette er dårlig gjort overfor alle de kvinnene som ikke får den lønna de fortjener. Dersom Märtha ikke er enig i det burde hun stikke fingeren i jorda og snakke med kvinner som er lenger nede på stigen enn henne, sier hun videre.

- Vrangforestillinger
Redaktør i det feministiske tidsskriftet Fett, Siri Lindstad, mener Märtha lider av vrangforestillinger.

- Jeg får vel mest en følelse av at hun lever i en annen verden enn meg når jeg leser dette. Det er et faktum at kvinner tjener mindre enn menn, og dette viser vel bare at hun har sovet i timen, sier hun.

Hilde Charlotte Solheim var redaktør for den feministiske boka Råtekst i 1999. Hun ler når Nettavisen spør henne om hva hun synes om Märtha utsagn.

- Jeg velger å ta dette med godt humør, men konstaterer at vi har et stykke igjen til full likestilling også i Norge, sier hun.

- Hennes oppfatning
Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem mener det er langt igjen til full likestilling i Norge.

- Vi opplever at kvinner generelt tjener 15 prosent mindre enn menn i samme arbeidssituasjon, og kvinner blir ikke verdsatt på lik linje med menn, sier Bekkemellem til Nettavisen.

Hun vil ikke kommentere Märthas utspill, men konstanter at det strider mot oppfatningen til regjeringen.

- I et demokrati er det rom for ulike oppfatninger, og dette er hennes, sier hun.

- Dette viser vel at jeg må være mer på banen for å vise ulikheten, sier hun.

Märthas personlige sekretær Mari Sørli vil ikke kommentere saken overfor Nettavisen.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken