Gå til sidens hovedinnhold

- Må få forurense i fred

Kina mener de rikeste landene må la fattigere land få forurense.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Rike nasjoner må gjøre mer for å kjempe mot global oppvarming og tillate fattigere land å fortsette jakten etter stabil økonomisk utvikling, sier Tang Jiaxuan, en av Kinas toppdiplomater, ifølge AFP.

NA24 - din næringslivsavis

Kina sier at de er villige til å spille en rolle i håndteringen av klimaproblematikken, men at resten av den utviklede verden må takle problemet og at utviklingsland som Kina bør få lov til å forfølge jakten etter stabil økonomisk utvikling.

De rike har ansvaret
- De utviklede nasjonene har både ansvaret og kapasiteten til å bidra mer i kampen mot klimaforandringene, sier Tang, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

Kina er kjent som en versting når det gjelder utslipp av drivhusgasser. Landet har hatt verdens høyeste økonomiske vekst de senere årene og det har medført at forbruket av råvarer har blitt himmelhøyt. Flere internasjonale ledere har oppfordret Kina om å gjøre mer for å bidra i klimakampen.

- Ingen endring
En ny undersøkelse foretatt av National Academy of Sciences viser at verdens utslipp har steget tre ganger raskere i perioden mellom 2000-2004 enn på 90-tallet på verdensbasis, ettersom rike- og utviklingsland ikke viste noen forbedringer når det kom til behandlingen av drivhusgasser, ifølge AFP.

Denne utviklingen er stikk i strid med den langsiktige trenden mot bedre energiutnyttelse og redusering av kilmautslipp, ifølge forskerne.

-Tross vitenskapens konsensus om at karbonutslipp påvirker verdens klima ser vi ikke noen bevis på fremskritt i behandlingen av de gassene, verken i utviklede eller utviklingsland, sier forsker Chris Field, ifølge AFP.

Kina er versting
Undersøkelsen viser at økningen i karbondioksidutslipp var høyest i land med ekstrem økonomisk vekst som Kina, hvor økningen reflekterer veksten i BNP. Kinas bruttonasjonalbudsjettet steg med om lag ti prosent i fjor.

Utviklingslandene står for rundt 40 prosent av utslippene, men at det er disse landene som sto for mesteparten av økningen i perioden mellom 2000-2004. I 2004 skyldes nesten tre fjerdedeler av økningen i utslipp fra minst utviklede og utviklingsland, disse står for 80 prosent av jordens befolkning.

Undersøkelsen viser også at utviklede land, inkludert tidligere Sovjetunionen, står for 60 prosent av det totale utslippet av gasser, og at verdens rikeste land har stått for 77 prosent av de totale utslippene siden den industrielle revolusjonen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien