PATTAYA/OSLO (Nettavisen NA24): Steve (tidligere Stig) V. Jensen Lyså har havnet i en alvorlig situasjon etter at NAV stoppet uføretrygden til Lyså på grunn av en manglende flyttemelding. Det skriver den eneste norskspråklige avisen i Thailand Thailands Tidende.

Nå sitter han fast i turistbyen Pattaya i Thailand uten penger til å komme seg hjem. Mer alvorlig er det at han ikke får skaffet seg sårt trengte medisiner. Noe som er kritisk for Lyså som er syk og avhengig av medisiner for Bechterews og Morbus Chrons sykdom.

NAV, ambassaden og Sjømannskirken har alle avslått å hjelpe Lyså med billett hjem. Hans eneste redning er hjelp fra privatpersoner.

Les også: Roger fikk rik thai-dame av NAV Flyttet til Thailand - fikk NAV-mareritt - Jeg er blitt rundlurt av Norge

Samboer og barn på Filippinene
22 juli dro Lyså til Filippinene for å besøke sin kjæreste og deres to felles barn. Planen var å reise tilbake til Norge i desember, feire jul der med barn fra tidligere ekteskap, og melde flytting til Filippinene i januar.

Slik gikk det ikke. Lyså, samboer Marisell og deres to barn (2 og 4 år) ble sittende uten penger i Subic på Filippinene da uføretrygden til nordmannen plutselig stoppet opp i november.

Får hjelp av landsmenn etter at trygden ble stoppet
Samboer og to barn ble sendt til en venninne som kunne gi dem mat og husrom i et begrenset tidsrom, mens Steve forsøkte å få hjelp fra den norske ambassaden og en ambulerende sjømannsprest. Det lyktes ikke, og en kamerat av Lyså tok ham inn, og sa rett ut at 'her på Filippinene er det ingen hjelp å få'.

Kameraten skulle gjerne kjøpt flybillett til Lyså hjem til Norge, men pengene strakk ikke til, så han fikk lagt ut til en flybillett til Bangkok, og foreslo at han skulle forsøke å få hjelp i Pattaya, hvor det er en stor norsk koloni.

I Pattaya har Lyså fått litt penger fra snille mennesker han har møtt på Sjømannskirken, slik at han har kunnet ta inn på Hotell Norge for 350 baht (cirka 70 kroner) per natt.

Men medisiner og flybillett er det ikke penger til, og sykdomsbildet til Lyså forverrer seg for hver dag. Hans fastlege i Norge har reservert sykehusinnleggelse med en gang Lyså lander.

- Men vil jeg i det hele tatt komme meg hjem, eller må jeg dø her i Thailand? spør Lyså.

Han vil nå som siste utvei høre om Sjømannskirken kan være behjelpelig med å ta imot donasjoner fra privatpersoner hvis han henger opp en kunngjøring der.

Manglet flyttemelding
Årsaken til at NAV stoppet trygden var en manglende flyttemelding da han midlertidig tok husvære hos sin ekskone før han dro til Filippinene.

På grunn av den manglende flyttemeldingen bestemte hans saksbehandler i NAV Forvaltning at pensjonsutbetalingene skulle stoppes. Dette skjedde uten at Lyså ble varslet. Lyså hadde før reisen til Filippinene bedt NAV kommunisere med ham via epost siden det hadde vært tilfeller av innbrudd i postkassene der han bodde på Aker i Oslo og ikke minst fordi postgangen på Filippinene upålitelig.

Når Lyså nå henvender seg til NAV får han beskjed om at saksbehandleren er på ferie frem til 23. januar.

I tillegg til flyttemeldingen ønsket NAV også inntektsopplysninger fra 2010. Det var en periode etter at hans midlertidige uføretrygd var utgått og før den permanente uføretrygden trådde i kraft da Lyså hadde et arbeidsforhold. Det ble ifølge Lyså oppgitt til skattemyndighetene, men likevel ønsker NAV dokumentasjon på dette, og bruker det som en av grunnene til å stoppe trygden.

Forviklinger
Da trygden ikke kom 18. november kontaktet Lyså NAV per epost, men fikk ikke svar. Han forsøkte så å ringe med kontantkort, men innen han hadde ventet i kø og endelig blitt satt over til rette vedkommende var tellerskrittene oppbrukt. Da var det ingen annen mulighet enn å kontakte advokat, og saken ble overtatt av advokat Maggi Rødvik i Oslo.

For NAV ville imidlertid ikke godta fullmakten Lyså hadde sendt Rødvik per e-post, så advokaten ble avvist på NAV-kontoret.

NAV forlanger i tillegg flyttemelding før de vil se på sakens hans på nytt. Det er imidlertid umulig for Lyså å få meldt flytting til Folkeregisteret elektronisk da han ikke er i besittelse av såkalte PIN-koder. Han fakset flyttemeldingen, men fikk beskjed om at det ikke var godtatt. Lyså skannet så utskrift av flyttemeldingen og sendte via e-post, men heller ikke det er blitt godtatt av Folkeregisteret.

Lyså har cirka 14.000 kroner netto utbetalt i trygd hver måned. Det er etter at skatt og barnebidrag til sine to barn i Norge er trukket fra. Et poeng som Lyså trekker frem er at da hele trygden ble stoppet, så ble det heller ikke noe barnebidrag på de to barna i Norge.

- Blodig urettferdig
- Dette er blodig urettferdig overfor meg og min familie på Filippinene, sier Lyså til Thailands Tidende.

- Jeg har jobbet i alle år, og sa første nei takk til uføretrygd selv om min fastlege anbefalte det. Da det ikke var mulig å jobbe lenger, tok jeg imot trygden. Før dette hadde jeg aldri bedt om en krone fra den norske staten. Jeg har heller ikke registrert mine to barn på Filippinene hos norske myndigheter, slik at min trygd kunne økt, så jeg har faktisk spart NAV for penger de siste årene. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle bli behandlet på denne måten.

Lyså hadde en lengre karriere i databransjen, blant annet i Prior Norge. I tillegg jobbet han til tider både som taxisjåfør og bartender for å spe på inntektene.

- Jeg jobbet tre jobber samtidig og betalte skatt for alt jeg tjente. Aldri var det i mine tanker å be om penger fra den norske stat, sier Lyså.

NAV har kostet Lyså en god slant med penger. Da trygden ikke kom 18. november kunne familien på Filippinene ikke betale husleia, og det gjentok seg i desember. Familien har nå flyttet ut, og Lyså regner møbler, inventar og innbo som tapt. Han anslår verdien forsiktig til 30.000 norske kroner.

Ut over dette har Lyså hatt utgifter til advokat i Norge. Dette håper han imidlertid blir dekket av fri rettshjelp, alternativt at NAV innrømmer skyld og betaler honoraret til advokat Maggi Rødvik i Oslo.

NAV ville ikke bruk e-post
NAV fikk ikke kontakt med Lyså via brevpost, og tok ikke i bruk e-post for å oppnå kontakt med ham før de stoppet trygden. I ettertid har de imidlertid korrespondert med Lyså pr e-post.

NAV Bjerke har sendt følgende svar per epost på Lysås klage:

'NAV Bjerke viser til forvaltningsloven § 7 om Taushetsplikt og kan av den grunn ikke besvare din henvendelse fordi vi ikke vet hvem mail adressen tilhører'

NAV svarer
Overfor Thailands Tidende kommenterer NAVs sentrale presseavdeling saken slik:

- Når NAV-kontorene mottar post i retur, prøver vi å kontakte brukeren for å avklare brukers adresse og status. Dersom NAV-kontoret ikke oppnår kontakt med brukeren, sender NAV-kontoret en melding til den aktuelle forvaltningsenheten. Forvaltningsenheten vurderer så stans eller endring av ytelse.

- Hvorfor sendte ikke NAV Lyså en e-post for å oppklare saken, istedenfor å stoppe trygden?

- Når NAV mottar post i retur, skal NAV forsøke å avklare med brukeren hva som er korrekt adresse. I følge NAVs sikkerhetskrav skal ikke sensitiv eller taushetsbelagt informasjon sendes per e-post. E-post er ikke tilstrekkelig beskyttet for å kunne ivareta brukernes konfidensialitet siden informasjonen kan havne på avveie.

- Når NAV nå har gjenopprettet kontakten med kunden via e-post, samt via hans norske advokat, hvorfor kan da ikke utbetalingene startes opp igjen?

- I de tilfellene hvor bostedsadresse har påvirkning på brukerens ytelse, må bruker endre sin folkeregistrerte adresse før NAV eventuelt kan gjenoppta utbetaling. NAV har ikke anledning til å endre folkeregistrert adresse på vegne av brukerne.

- Finnes det noen nødløsning her slik at vedkommende kan få penger til flybillett hjem? Han er som sagt alvorlig syk, og hans fastlege har også kontaktet NAV i sakens anledning.

- Dersom du er medlem i folketrygden med rett til ordinær stønad kan du ved sykdom reise til Norge og få dekket utgifter til helsetjenester på vanlig måte. Folketrygden dekker imidlertid ikke selve hjemreisen.

I ferd med å bli godkjent
NA24 fikk kontakt med Lyså fredag ettermiddag thailandsk tid.

- Det kan se ut til at det vil ordne seg med flyttemeldingen, opplyser Lyså Jensen på en lånt mobiltelefon.

Han forklarer at han sendte flyttemeldingen som et vedlegg i en epost til advokat Maggi Rødvik i Oslo. Rødvik skal så ha skrevet den ut og sendt i vanlig brevpost til NAV.

- Det er rart NAV holder seg til en så tungvint og gammeldags måte å kommunisere på - spesielt i forhold til oss som er i utlandet, sier Lyså.

Han stusser også over behandlingen han fikk av ambassaden.

- Der fikk jeg beskjed om at jeg ikke kunne søke nødlidenhetslån fordi de mener jeg ikke har trygdegrunnlag etter at NAV stoppet trygden, sier Lyså og vet ikke om han skal le eller gråte.

Mest bekymret er han overfor familien på Filippinene.

- De er avhengig av meg økonomisk, men nå er jeg ikke i stand til å bidra, sier Lyså.