Gå til sidens hovedinnhold

- Må låne 1300.000.000.000 kroner

Nå er fokuset rettet mot Spania.

Tross søndagens redningspakke til Irland har ikke frykten for en spredning av eurokrisen blitt mindre, den har tvert imot blitt større.

Selv om Spania har relativt lav statsgjeld sammenlignet med resten av EU, bare 53 prosent av BNP mot gjennomsnittlig 74 prosent i EU, så er det ikke her problemet ligger for Spania.

- Spania har veldig liten vekst i økonomien sin, sier Ida Wolden Bache, seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets, til NA24.

Renten på tiårige spanske statsobligasjoner er nå over 5,5 prosent. Dette er langt fra 6,5 prosent som regnes som Spanias smertegrense. Men likefullt det høyeste nivået siden euroen ble innført, melder Reuters.

1.300- av 4.500 milliarder
Spania er eurosonens fjerde største økonomi. Den spanske økonomien er dobbelt så stor som den irske-, den greske- og den portugisiske økonomien til sammen. Dette gjør at EU og IMF må stille sikkerhet for beløp i en helt annen liga en det som har vært nødvendig for Hellas og Irland.

Ved utgangen av 2009 hadde Spania 4.500 milliarder kroner i statsgjeld. Dette utgjør hele 75 prosent av stabiliseringsfondet som er opprettet på 6.000 milliarder kroner.

Spania må i 2011 hente 160 milliarder euro, eller nesten 1.300 milliarder kroner etter dagens kurs. 130 milliarder euro i fornyede obligasjonslån og 30 milliarder euro for å dekke løpende underskudd på statsbudsjettet.

Drastiske tiltak
Utviklingen i statsgjelden har de siste to årene vært økende og ved utgangen av 2009 var landets budsjettunderskudd på elleve prosent.

Elena Salgado, spansk økonomiminister, uttalte til det spanske parlamentet onsdag at planen er å nesten halvere budsjettunderskuddet, til 6 prosent, i 2011.

Men også resten av regjeringen tar innover seg stundens alvor.

Statsminister Jose Zapatero har avlyst et offisielt besøk i Argentina fo å håndtere de økonomiske forholdene Spania befinner seg i.

Koalisjonsregjeringen til statsminister Jose Zapatero har til det kjedsommelige understreket at Spanias statsfinanser er i en helt annen divisjon enn Irlands. Og at landet ikke trenger støtte fra EU. Dette sa også Brian Cowen, den irske statsministeren, og det sa George Papandreou, den greske statsministeren. Vi har også hørt dette fra José Sócrates, den portugisiske statsministeren.

Les flere saker på NA24

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken