Statsministerens kontor (SMK) endrer reglene for departementenes politiske ledelse, som omtalt i Håndbok for politisk ledelse.

Heretter skal de strenge gavereglene som gjelder for offentlige tjenestemenn, også gjelde for politisk ledelse, opplyser SMK.

- Ikke behold noe selv
Regelverket for norske statsansatte levner ingen tvil: De skal ikke motta gaver, og hvis de må gjøre det av høflighetsgrunner, skal arbeidsgiveren få dem.

Nettavisen har vært i kontakt med SMK fredag for å få en fullstendig gaveliste på regjeringens medlemmer, men SMK har foreløpig ikke besvart denne henvendelsen.

Kommentar: Total mangel på dømmekraft

Jens: - Leverer tilbake alt
Det tidligere regelverket fra 2003 ga åpning for å ta gaver i privat eie.

- I tillegg er berørte regjeringsmedlemmer enige om å levere til departementet gaver som er registreringspliktig i Stortingets register. Vi velger å levere tilbake gaver tatt i privat eie i tråd med intensjonene i det nye regelverket, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) mottok en sveitsisk luksusklokke verdt 7375 kroner - og kostbare afghanske tepper da hun var forsvarsminister, skrev VG torsdag.

Giverne var den sveitsiske forsvarsministeren Samuel Schmid og høytstående politikere i det afghanske regimet.L

Les Are Slettans blogg: Fortjent teppebank

Afghanistan - versting
Luksusvarene ble taksert til 55.375 kroner, og den dyreste enkeltgaven er et teppe fra den afghanske forsvarsministeren, verdt 35.000 kroner.

Ifølge Transparency Internationals (TI) korrupsjonsindeks for 2009, er Afghanistan nest verst av 180 land, kun slått av Somalia.

Støre har fem tepper
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) beholdt fem tepper han fikk fra Afghanistans president Hamid Karzai og andre høytstående afghanske tjenestemenn.

Inntil onsdag kveld opplyste UD at Støre hadde beholdt tre tepper som han oppga i selvangivelsen for 2009, men så fant de to tepper til, gitt i år, som han vil gi fra seg.

Teppene ble taksert til 4000 kroner per stykk, da de skjønnsmessig ble vurdert som nokså like.

Kommentar: Total mangel på dømmekraft