(SIDE2 ): - Det er viktig å ha en egen oppfatning av hva man ønsker før man bestemmer seg for å gjøre noe med brystene, sier overlegen ved Oslo Plastikkirurgi til side2.no.

Legger man inn for store brystimplantater, vil man få vondt i skuldrene på lang sikt.

- Jeg har nektet jenter for store pupper. Rett og slett av medisinske grunner, sier dr med. A. Kalaaji.

Dette er del 1 av 2 i en serie om plastisk kirurgi. Les side2 fredag:

Camilla fikk mindre bryster

Han opplever at det er flere unge jenter som vil ha større pupper nå enn tidligere.

- Dessverre opplever jeg at det er mange unge jenter som vil ha for store pupper, sier han. Aldersgrensen for kosmetiske operasjoner hos Oslo plastikkirurgi er 20 år, og alle må ha minst en grundig konsultasjon for å snakke om hvorfor man vil forandre brystene.

- Mange jenter har ikke tenkt igjennom alle aspektene ved å forstørre brystene, sier legen.

Ulik fremgangsmåte
Det er mange måter å sette inn et implantat på.

- Implantatene kan settes under muskelen eller under kjertelen. Det kommer helt an på hvor stor kjertel du har fra før. Selve snittet kan gjøres på nedre del av brystvorten eller under selve brystet, sier Dr. A. Kalaaji.

HVOR MANGE?

Det antas at ca. 50.000 norske kvinner har silikonbrystimplantater, har tatt brystforstørring eller brystrekonstruksjon. Antall kvinner med implantater blir stadig høyere, og leger blir stadig oftere konfrontert med de helseproblemer implantasjon medfører.

HVILKEN TYPE?

De vanligste protesene er 200-300 gram. Norske jenter foretrekker silikon, som er mykere betyr minst fare for lekkasje. Saltvannsinnlegg kan derimot gi mindre arr enn silikon. Man kan velge runde eller drå peformede implantater alt avhengig av ønsket fasong.

Har du et visst brystkjertelvolum vil det enkleste være å gjøre et snitt under selve puppen. Har du små pupper, vil det være penere med et arr på selve brystvorten.

Det tredje alternativet er å gå inn via armhulen, spesielt når protesen skal ligge under muskelen kan dette være den beste løsningen.

Se opp for infeksjon
Prisene varierer selvsagt, men det normale er ca. 25.000 til 35.000 kroner, avhengig av størrelse, type og merke på protese.

Selv om de fleste operasjoner går smertefritt for seg kan man være uheldig å være en av de som opplever en infeksjon.

- Kapseldannelse rundt protesen kan føre til at protesen blir hard. Hele 8-10 prosent får problemer med infeksjon som gjør at de trenger en ny operasjon for å rette på eller ta vekk protesen i løpet av 1-15 år, sier plastikkirurgen.

(Kilder: Dr. Dr. A. Kalaaji ved Oslo Plastikkirurgi og Klinikk Bunæs, Den Norske lægeforening)