Gå til sidens hovedinnhold

- Må være bittert for KrF og Venstre

SV-topp går hardt ut mot regjeringens reviderte budsjett.

STORTINGET (Nettavisen): Tirsdag formiddag la finansminister Siv Jensen (Frp) fram forslaget til revidert nasjonalbudsjett.

Reaksjonene lar ikke vente på seg i Stortinget.

Les også: Dette betyr budsjettet for deg

- Kan bli uverdig drakamp
SV går hardt ut mot regjeringen fordi de ikke setter av penger til nye kvoteflyktninger fra Syria i forslaget til revidert nasjonalbudsjett.

- Det er flertall i den norske befolkningen til å ta i mot mange flere syriske flyktninger, og det er flertall på Stortinget for å ta i mot 10.000 i år og neste år, og da burde regjeringen lese skriften på veggen og gjøre klart for det i sitt reviderte budsjett, sier SVs finanspolitiske talsmann, Snorre Valen, til Nettavisen.

- Nå ser jeg for meg at det kan bli en ganske uverdig og vanskelig drakamp mellom regjering og de andre partiene på Stortinget, sier han.

Les flere reaksjoner fra opposisjonen lenger ned.

Les også: Siv svekker kronen

- Har giftet seg med Frp og Høyre
Valen mener det rett og slett må være bittert for Venstre og KrF.

- Det må være bittert for KrF og Venstre å være vitne til, og skaper nok ikke det beste utgangspunktet for samarbeid, sier SV-toppen.

- Det er Venstre og KrFs problem at de har giftet seg med Frp og Høyre i den økonomiske politikken. Det burde ikke være flyktningenes problem, men det gjør at det vil bli vanskelige forhandlinger og så frykter jeg at det vil ende opp med et dårlig kompromiss i stedet for at Stortingets flertall vil få viljen sin gjennom, sier Valen.

Han reagerer også på «feiringen» fra Høyre-folk fordi kommunene får mer penger. Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) gir kommunene en vekst i inntektene på mellom 6 og 7 milliarder kroner neste år.

- Men det de får er jo kompensasjon for deler av tapet sitt. Så i tilegg til tapet på 2,7 milliarder kroner i fjor, må kommunne kutte 200 millioner kroner til. Det betyr fære lærere, færre hjelpepleiere og dårligere velferd, hevder han.

- Bra poseavgiften blir lagt bort
- Hva tenker du om at plastposeavgiften nå ser ut til å bli vraket, og el-avgiften i stedet blir økt?

- Vi synes det er bra at regjeringen har lagt fra seg poseavgiften. Det kan være lurt å øke el-avgiften, men da må man samtidig gjøre det mer sosialt og sørge for at de med dårlig råd ikke kommer dårlig ut av det. I tilegg må det bli dyrere å forurense, sier han.

Les også: - Skrotes i lang tid fremover

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, er imidlertid ikke fornøyd med at el-avgiften økes.

- Vi mener det er en feil prioritering, fordi de ga så store skattelettelser for dem som hadde skyhøye inntekter før jul, at de i stedet kunne gjort noen justeringer der, i stedet for å øke el-avgiften for alle, sier Slagsvolgd Vedum til Nettavisen, og legger til:

- Og så er det litt rart når man vet at Frp, da vi satt med engergiministeren, var det partiet som ropte høyest om at vi skulle sette el-avgiften ned, sier han.

- Bremsingen i økonomien er veldig sterk
Slagsvold Vedum sier han også er bekymret for skattenedgangen på 20 milliarder kroner.

- Det er veldig store tall for skattenedgang fra innlandsnorge, og det må vi se litt mer på, for tallene er så store. Hvis det viser seg å være riktig, så er jo bremsingen i norsk økonomi veldig sterk, sier han.

Som Valen mener Slagsvold Vedum at kommunene får for lite penger.

- Jeg vil tror at KrF og Venstre heller ikke er fornøyd med det som ligger til kommunene på økonomi, sier han, og legger til:

- Det vi savner her, er tiltak for å skape nye arbeidsplasser, for det har regjeringen kuttet i før, så der kommer det nok noen tøffe runder.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KrF: - Ikke veldig dramatisk
KrFs finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syvertsen, sier han er ganske fornøyd med det han ser i revidert.

- Jeg synes det er mye her vi kan si oss enige i. Vi har jo allerede sett enighet om bilavgiftene, og vi har full støtte i endringer i permitteringsregelverket som vil gjøre det lettere å holde på viktig arbeidskraft. Så er jeg positiv til at kommunene får over en milliard, men om det er det riktige nivået skal vi blant annet ha høringer om for å se, sier Syvertsen til Nettavisen i Stortingets vandrehall.

- Jeg ser ikke dette som et veldig dramatisk budsjett, konstaterer han.

- Forståelig at det ikke er penger til Syria
- Dere skal nå inn i forhandlinger, så dette vil gå greit?

- Det vil alltid være noe å samtale om, men jeg synes utgangspunktet avbsolutt er greit, sier han.

At det ikke er penger til syriske flyktninger, mener han er forståelig:

- Jeg mener det er godt forståelig at regjeringen, når vi samtidig snakker om denne saken i Stortinget, ikke forskutterer den saken, sier Syvertsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, er som sine rødgrønne partikolleger skuffet.

- Dette er et revidert budsjett som prøver å rette opp noen av de verste skadevirkningene fra det budsjettet som ble vedtatt i høst, sier Marthinsen til Nettavisen.

Ap: - Jeg er oppriktig bekyrmet
Hun mener det ene området gjelder kommunene, der regjeringen plusser på en milliard. En milliard Ap for øvrig vil stemme for i Stortinget.

- De kommer med en milliard for å kompensere for skattesvikten til kommunene, og det skulle nesten bare mangle fordi de vedtok et veldig dårlig skatteopplegg som la opp til en stram situasjon rundt omkring i norske kommuner i tillegg til at skatteinntektene sviktet, sier hun.

I tillegg er Marthinsen bekymret for sysselsettingen.

- Jeg er oppriktig bekymret når jeg ser at ledigheten at tippet fire prosent i år. Det har selvfølgelig sammenheng med fallende oljepris, det er konjukturer som er vanskelige, og det er ikke regjeringens skyld. Men det er regjeringens oppgave å håndtere situasjonen, og vi mener de har sittet passive og sett på alt for lenge, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Venstres finanspolitiske talsmann, Terje Breivik, sier de særlig er fornøyd med regjeringens fattigdomssatsing.

- Det som er veldig bra er at regjeringen følger opp et av de områdene som Venstre har prioritert tyngst, er bekjempelse av barnefattigdom. 106 nye millioner der vil ha effekt, sier Breivik til Nettavisen.

- Jeg er også fornøyd med at regjeringen nå legger seg på en linje hvor det er en revidering og ikke for mye ny politikk, sier han.

Blant annet øker regjeringen oljepengebruken, og der stiller Venstre et krav.

- Hvis vi først skal være med på en så ekspansiv oljepengebruk, så må en større andel av pengebruken forsterke helt nødvendige omstillinger i næringslivet, en større tempo i omstillingen til et grønt skifte, sier han.

Følg NTBs livedekning av budsjettet her:

Kommentarer til denne saken