Gå til sidens hovedinnhold

Må vente i ni måneder på hjelp

- Jeg er redd for at noe skal sprekke

- Jeg skjønner at pasientene med livstruende sykdommer må komme først i køen. Men å vente i ni måneder på å få operert et stadig verre brokk, er for lenge, sier Førde-mannen Ove Martin Bjørgås til Firda.

Må vente lenge
Førde-mannen Ove Martin Bjørgås er oppgitt over ventetidene i helsevesenet. Først 12. februar slipper han til på Haukeland, for å få bli kvitt et bukhinnebrokk han pådro seg i mai, og som poser ut og blir verre og verre.

- Nylig sa helseministeren i VG at ventetiden for slike inngrep er på 73 dager. Det har ikke jeg merket mye til, sier Bjørgås.

Lang kø overalt
Den 60 år gamle Førde-mannen har gjennom årene hatt flere alvorlige helseproblem, og regner med at brokket som oppstod i mai, har sammenheng med tidlegere operasjoner.

- Jeg gikk til lege straks etter at jeg hadde fått brokket. Først i september slapp jeg til for utredning ved Haukeland, men inngrepet kan ikke skje før i midten av februar. Fastlegen har purret, og jeg har purret selv. Men datoen står fast, og de andre sykehusene har like lang ventetid. Plagene er der, og dagene går i venting, sier Bjørgås.

Blir hjemme
Selv lever Ove Bjørgås med plagene så godt han kan. Han har fått et brett belte som skal holde brokket på plass, men beltet forverret problem han allerede har fra før med tung pust. Likevel prøver han å gjennomføre nødvendige treningsøvelser på helsestudio.

- Ikke noe å reise til syden med
- Det brokket gjør med utseende hemmer meg. Går jeg med brokkbindet, er det tungt å puste, går jeg blant folk uten å ha bindet på meg, føler jeg at jeg har blikkene på meg, og en slik stor, unormal kul er ikke noe å reise til strendene i Syden med. I tillegg kommer uroen for om noe kan sprekke eller gå galt på andre måter der inne. Det merkes på livskvaliteten, sier Ove Bjørgås.

- Problem som bare vil øke
- Køene av pasienter med denne typen plager kommer neppe til å bli kortere. Jeg er redd prioriteringene bare vil bli mer og mer harde i årene som kommer, sier fylkeslege Petter Øgar.

Han vil ikke ha meninger om denne konkrete saken, men sier at tilfeller som dette ikke er uvanlige.

– Det er talløse mennesker som går med større og mindre plager og venter på behandling. For eksempel venter folk med slitasjegikt ofte like lenge. Min uro gjelder først og fremst hvordan utviklingen går i årene som kommer, sier han.

Blir verre og verre
- Vi får et sterkt voksende antall eldre, samtidig som andelen menn og kvinner i yrkesaktiv alder går ned. Beregninger fra Statistisk sentralbyrå tyder på at Norge i 2013 vil mangle 40 000 sykepleiere, helsefagarbeidere og vernepleiere, i forhold til behovet i helse- og omsorgstenestene. Og vi bruker allerede langt mer penger på helse enn de fleste andre land. De prioriteringsutfordringene vi ser nå, er bare blåbær mot det som kommer, og samfunnet er ikke forberedt på det som venter, sier Petter Øgar.

Les flere nyheter på Firda.no her.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken