Gå til sidens hovedinnhold

- Må vinne freden

Nå må freden vinnes og de sivile ofrene må få hjelp, mener utenriksminister Støre.

Regjeringshæren på Sri Lanka har erklært seier over Tamiltigrene.

- Våre tanker går til alle som har mistet slektninger og kjære i krigen. Vi må nå stå sammen for å hjelpe ofrene. De som er i flyktningleirene må raskt få komme tilbake til sine hjem, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse.

Uoversiktlig
Situasjonen på Sri Lanka er fremdeles uoversiktlig. Tusenvis av sivile er drept og skadet. Omlag 250 000 mennesker er på flukt, fullstendig avhengige av nødhjelp og medisinsk behandling.

- For å sikre fred er det helt avgjørende å finne politiske løsninger. Sri Lankas regjering må vise sjenerøsitet mot den tamilske befolkningen, gi dem selvstyre og bygge en inkluderende stat. Alle - singalesere, tamiler og muslimer - må føle seg sikre på at de har like rettigheter, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i en uttalelse.

Les også: Her er beviset

- Jeg forventer at Sri Lankas myndigheter sørger for at forholdene i flyktningleirene raskt bedres for å oppfylle internasjonale standarder. Dette er også i tråd med hva FN har krevd, sier Støre.

- Må trygge sikkerheten
- Registrering av menneskene på flukt, savnede og krigsfanger må skje i tråd med internasjonale standarder. Pårørende må få informasjon og familier må gjenforenes. Myndighetene må slippe internasjonale organisasjoner til i leirene, til krigsfanger og i hele det nordlige Sri Lanka. Røde Kors og FN må få overvåke situasjonen. Jeg forventer at Sri Lankas myndigheter trygger sikkerheten til alle ofre og krigsfanger. Media må få adgang, avslutter Solheim.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken